· 2019. június 3. 2

Nemzetközi razzia kezdődött az ittas vezetők kiszűrésére

Piára hajtanak

Nem csökken a részegen okozott balesetek száma, ennek is köszönhető, hogy az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) az ittas vezetőkre hajt aktuális, június 3. és 9. között zajló akciójában. Komoly rendőrségi jelenlétre számíthatnak a honi sofőrök is!
Június 3-án, azaz most hétfőn reggel az ittas autó- és motorvezetők kerülnek a célkeresztbe, és maradnak is ott egészen vasárnap estig, addig tart ugyanis a TISPOL „Alcohol&Drugs” elnevezésű nemzetközi kampánya. A közlekedésbiztonsági akció kifejezetten arra irányul, hogy kiszűrjék a forgalomból az ittasan, valamint bódult állapotban járművet vezető személyeket.
{{articleGallery[22169].caption}}
Az akció meghirdetésének hátterében az áll, hogy az ittas járművezetés - a sebességtúllépés után - a közutak második legfőbb gyilkosa, ugyanakkor egyre nagyobb veszélyt jelentenek a valamilyen kábítószer vagy kábító hatású szer fogyasztását követően kormány mögé ülő vagy nyeregbe pattanó sofőrök.
A KSH adatai szerint 2018-ban 1425-en, azaz az előző évhez képest 1,6 százalékkal többen okoztak személyi sérüléses balesetet ittasan. Zömük maga a jármű vezetője volt, de néhányszor részeg gyalogosok és utasok miatt következett be a karambol. Fontos kiemelnünk, hogy személygépkocsi vezetőket 785 alkalommal, míg motorkerékpárosokat 46, kerékpárosokat 326, segédmotoros kerékpárosokat pedig 141 esetben vontak felelősségre ilyen esetek miatt. A motorkerékpárosok és a személyautó vezetők körében az ittasan okozott balesetek száma csökkent, viszont ötödével nőtt a piás segédmotorosok által okozott karambolok száma.
Miként megszokhattuk, a magyar rendőrség sem marad ki a TISPOL akciójából, ami országos szintű, a fővárost és az összes megye területét érinti. Jó ha felkészülünk rá, hogy alkoholszondás ellenőrzésekre lakott területen belül és kívül egyaránt lehet számíthatunk, ráadásul a zsaruk valamennyi elektromos légalkoholmérő készüléküket bevetik.