A lengyel rendőrség külön e-mailfiókot hozott létre, hogy fogadja az autósok, motorosok videóit a szabályszegőkről. Az ország északi vidékéről indult kezdeményezés váratlan sikert hozott, videók ezrei landoltak a postaládában.

Évi ezer feljelentés civil videók alapján

A folyamat rém egyszerű: elemzik a felvételeket, és ha azok megfelelnek mind az öt feltételnek, azaz egyértelműen kivehető a szabálysértés ténye, helye, ideje, az elkövető rendszáma és a beküldő összes fontos adata, már érkezik is a bírság.

Átlagosan heti 15-20 videó fut be a rendőrségre civil autósoktól, motorosoktól. Persze más kérdés, hogy hova vezet, ha mindenki bekamerázza a kocsiját, és amint lát egy záróvonalérintést, már küldi is a felvételt a zsaruknak...

A módszer legnagyobb előnye, hogy ezentúl nemcsak a rendőrautók jelenléte, hanem a többi autóban működő kamera is visszatarthatja a sofőröket a szabálytalankodástól. Ez már csak azért is hasznos, mert a statisztika szerint tiloson áthajtásból volt a legtöbb az amatőr videókon, rögtön nyomában az elsőbbségadás elmulasztásával, utóbbi pedig kifejezetten sok balesetért „felel” – Magyarországon minden negyedik karambol emiatt következik be.