Továbbra sem túl acélosak a tisztán akksiról üzemelő gépek darabszámai, viszont az is igaz, hogy évről évre nagyjából megduplázódik az eladott mennyiség. Tavaly összesen 41 ilyen motorkerékpárt és robogót vettek hazánkban – derül ki a DATAHOUSE friss összesítéséből.

NIU és Super Soco az eladási listák élén

Nem meglepő, hogy a világ legnagyobb elektromosrobogó-gyártója, a NIU lett az első itthon is, és összesen 16 darab talált gazdára a távol-keleti vállalat típusaiból.
magyar-motorpiac-elektromos-motorok-28628
Az évente 6-700 ezer (!) járművet értékesítő NIU adta el a legtöbb elektromos kétkerekűt Magyarországon 2020-ban
A NIU NGTs vitte a prímet (12 db), második lett a Super Soco TCM (9 db), míg harmadik helyen ismét egy NIU, az NGT áll (4 db). Két-két darabot vettek az általunk is tesztelt Harley-Davidson LiveWire-ből, Silence S01-ből és Zero Z4-ből, míg egy-egydarabos mennyiséggel szerepel további féltucat modell.
magyar-motorpiac-elektromos-motorok-28629
Túlzás lenne lehengerlőnek nevezni a tavaly eladott két darab Harley-Davidson LiveWire-t, de ne feledjük, hogy a piac egyik legkülönlegesebb és legdrágább, 13 millió forintos modelljéről van szó...
Az elektromos motoroknál egyelőre tehát várat magára az áttörés, és aligha láthatunk a közeljövőben olyan számokat, mint Norvégiában, ahol immáron több tisztán elektromos járművet adnak el, mint hibridet, benzinest és dízelt együtt. Viszont azt kár lenne tagadni, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a hangtalan gépek iránt, s ha végre a kétkerekűek is kaphatnak majd állami támogatást – akárcsak jelenleg az autók –, az újabb komoly lendületet adhat az elterjedésüknek.