Ismét látványos videóval jelentkezett a Biker 7T4 videócsatorna, amiben egy motoros kamerája rögzítette az M3-ason történt baleset következményeit. Ennek apropóján összeszedtük, hogy mit tegyél és mit ne, ha közvetlenül az ütközés után érsz a helyszínre.

Mi a teendő, ha elsőként érsz a baleset helyszínére?

A tapasztalatok alapján nehéz logikusan gondolkodni és higgadtan cselekedni, ha szemtanúja vagy egy súlyos kimenetelű ütközésnek. Vagyis először magadat „szedd rendbe”, és gondold át, mit kell tenned! Hívd mielőbb a 112-t vagy a 104-et, és amíg felveszik, gyűjtsd össze a legfontosabb információkat! Pontosan hol, mi történt, hány sérült van, milyen állapotban, s ha más is megállt, akkor kérd meg, hogy segítsen. Például jelezzen a többi autósnak, hogy lassítson, keressen egészségügyi végzettségű sofőrt, aki elláthatja a sebeket stb.

Szerencsésebb eset, ha már segítenek a bajba jutott sofőrökön, utasokon, ekkor a további ütközések, balesetek megelőzésére kell összpontosítanod. Íme, az öt legfontosabb szabály, amire ügyelj, ha karambol helyszíne mellett haladsz el!

1. Lassíts, de kerüld a hirtelen fékezést, nehogy a mögötted érkező neked ütközve újabb balesetet okozzon!

2. Legalább ilyen fontos, hogy az utat figyeld, ne az összetört autót/motort, hogy időben észrevedd, ha lassít vagy megáll az előtted haladó!

3. Kerüld ki az úton szétszóródott alkatrészeket, olaj- és hűtőfolyadék-tócsákat, nehogy elcsússz rajtuk! Amennyiben segíteni próbálsz, ne mozdítsd el a helyéről az úton heverő alkatrészeket, mert fontos nyomok lehetnek a helyszínelőknek.

4, Ha mégis muszáj elmozdítani őket, mert például közvetlen balesetveszélyt jelentenek, előtte készíts fényképeket, videókat azok helyzetéről!

5. Számíts rá, hogy megtorpan, majd újra elindul a forgalom, többen sávot váltanak – mint a videóban is –, ezért segítsd a besorolásukat, hogy minél kisebb legyen mögötted a torlódás, és ezzel a mentők, tűzoltók stb. könnyebben elérjenek az ütközés helyszínére!