A változékony, hideg idő miatt sok-sok esés tarkította a legutóbbi MotoGP-hétvégét, így nem meglepő, hogy szokatlan neveket láthattunk a rajtrács első felében. Már az is kész szenzáció volt, hogy sokáig a hondások uralták a szombati edzést, ám a felszáradó pályán – alig pár másodperccel a leintés előtt – még elindulhatott egy gyors körre Quartararo. A francia meg is nyerte a kvalifikációt, míg mögötte a szintén jó pillanatban áthaladó Vinales, Miller, Zarco és Morbidelli sorakozott.

motogp-lemans-2021

A hideg, változékony, esős idő kedvezett Marqueznek és Rossinak is, így hatodik és kilencedik helyről várták a startot.

Jack Miller parádés formában

Természetesen a Ducatié volt a rajt, Miller után a két gyári Yamaha jött szorosan, sőt két körrel a rajt után Vinales át is vette a vezetést. Már éppen lenyugodtak volna a kedélyek, ám megjött az eső, ami több szempontból is megkeverte a lapokat.

motogp-lemans-2021

Miller és csapattársa, Bagnaia is túllépte a boxutcában előírt 60-as limitet, amikor motort cserélt, ezért mindketten dupla hosszúkörös büntetést kaptak. Eközben Marquez – szokásához híven – gyorsan alkalmazkodott a változékony körülményekhez, és hosszú idő után ismét az ifjú spanyol állt az élen.

motogp-lemans-2021

Sajnos kérészéletűnek bizonyult az elsősége, ugyanis kétszer is esett, és a másodiknál olyan súlyosan sérült a motor, hogy meg sem próbálta felállítani a sóderágyból – kénytelen volt feladni a versenyt. Ekkor úgy tűnt, Quartararo újabb győzelmet arat, hiszen Miller – a dupla hosszúkörös büntetése miatt – másodpercekre lemaradt mögötte.

motogp-lemans-2021

Azután Quartararo is megkapta saját hosszú körét, bár az nem világos, hogy pontosan milyen előnyt is szerzett azzal, hogy tévedésből Vinales (!) Yamahája mellett állt meg a boxutcában, amikor kijött motort cserélni.

motogp-lemans-2021

Akárhogy is, innentől már Miller állt a spiccen, Zarco pedig kiváló gumiválasztásának köszönhetően elképesztő köröket futott a verseny utolsó harmadában, gyakran két másodpercet verve az előtte haladókra. Simán megelőzte a második helyen haladó Quartararót, ám Miller komoly távolságban és jó tempóban körözött, így ezúttal sem született francia győzelem Le Mans-ban.

motogp-lemans-2021

Már több mint hatvan éve győzött utoljára „helyi hős” Le Mans-ban (1954, Pierre Monneret 350-es és 500-as géposztályban), s bármennyire is esélyes volt tegnap Quartararo és Zarco, a csúcsformában motorozó Miller elhappolta előlük a diadalt.

motogp-lemans-2021

Igencsak szoros lett a világbajnoki tabella állása a Le Mans-i futamot követően, elvégre a nyolcvanpontos Quartararót 79 ponttal követi Bagnaia, és Zarco (68 p.), valamint Miller (64 p.) lemaradása sem vészes. Három ducatis üldözi tehát a fiatal yamahás trónkövetelőt, és most következik Mugello, ahol aligha lesz ellenfele a vörösöknek.

motogp-lemans-2021

Nem lenne meglepő, ha az olasz hétvége után valamelyik Ducati-pilóta állna a tabella élén, és most már az is egyértelmű, hogy 2021-ben a Bagnaia-Miller-Zarco trióból kerülhet ki a világbajnokságot jelenleg vezető Quartararo kihívója.

motogp-lemans-2021
Caption

A szokásosnál is látványosabb képek készültek a tegnapi összecsapáson, ezért készítettünk egy válogatást – itt találjátok Le Mans-i galériánkat.