Az elmúlt hétvégén is kint voltak a Mátrában a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság emberei, és a hírek szerint több mint kétszáz motorost ellenőriztek a kedvelt szerpentineken. Főként a 24-es számú főút mátrai szakaszán és a 2505-ös úton számíthatunk ilyen akciókra a nyár során, ami megszokott, viszont az újdonság, hogy ezentúl hétköznap is rendszeresek lesznek a razziák.

ORFK: többnyire vétlen félként sérülnek meg a motorosok

A zsaruk több motorost figyelmeztettek a megfelelő profilmélységre az abroncsokon, számos járművön zajszintmérést is végeztek. Más kérdés, hogy a megállított motorosok egyöntetűen arról meséltek: csak figyelmeztették őket, ha túl hangos volt a gép, bírság szóba sem került.
motoros-razzia-a-matraban-25876
Hihetetlen, hogy ezúttal is előkerült a szonda... Fél nap alatt két ittas motorost is elkaptak a Mátrában
A razzia egyik előnye, hogy a „civil” sajtóban is megjelennek a motorosok, mi több, az autósokhoz is eljut a hír, hogy korántsem olyan renitensek a kétkerekűek, mint azt páran gondolják. Most éppen a Magyar Nemzet írt a mátrai akciókról, és kiemelte, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság baleseti statisztikái szerint a balesetek 70-75 százalékában vétlenek a motorosok. Tegyük hozzá gyorsan, hogy ez csak az országos átlag, és a mátrai utakon egészen másként festenek az arányok – tavaly negyven motorost érintő karambol történt, és ebből 32 esetben állapították meg a motorvezető vétkességét, ráadásul ezek nagy része a 24-esen, a mátrai csúcs felé vezető kanyargós úton történt. A sérüléssel járó motoros balesetek 81 százalékában a gyorshajtás volt a kiváltó ok. Ráadásul az adatokból tisztán látszik, hogy nem a helyiekkel van gond: a balesetet okozók közel 70 százaléka csak egy napra vagy hétvégére érkezett a Mátrába.