Megszokhattuk, hogy a Brixton Motorcycles – a népszerű motorok mellett – időről időre hasznos tanácsokkal is meglepi a márka rajongóit. A vállalat extrém időjárásról szóló összeállítása aligha lehetne aktuálisabb, hiszen az OMSZ szerint ma délután 80-90 km/órás széllökések kíséretében érkezik egy hidegfront, ami alaposan megnehezítheti a Dunántúlon közlekedők dolgát. Hogy téged ne érjen váratlanul, röviden összefoglaljuk, mire figyelj, ha viharos erejű oldalszélben motorozol.

motorozas-oldalszelben-vezetestechnikai-tanacsok
Figyelj a testtartásodra, mert ha téged rángat a légmozgás, akkor a motort is! Ezért a kormányt lazán fogva, a vázat vádlival-combbal szorítva vezess, hogy a széllökések minél kevésbé befolyásolják a gép mozgását

Először is muszáj egyenesben is döntened, mégpedig a széllel ellentétes irányban, de közben figyelve, hogy az út menti épületek vagy más járművek miatt hirtelen csökkenhet az ereje, és arra nyomban reagálnod kell. Ehhez elengedhetetlen, hogy egyenes felsőtesttel, laza karokkal ülj a gépen, lehetőleg minél közelebb a plexihez, már ha van ilyen a motorodon.

motorozas-oldalszelben-vezetestechnikai-tanacsok
Ha nem muszáj, ne vigyél magaddal hátsó dobozt és tanktáskát sem, mert ezekbe könnyen belekaphat a szél

Ha egy nagyobb túrán viccel meg a közelgő vihar, egyszerűen keress rá a legjobb időjárás-alkalmazásokban, hogy hol várhatóak a legkisebb széllökések! Napjaink részletes, sokoldalú appjai hasznos segítséget nyújthatnak, hogy elkerüld az utakat, ahol ilyenre számíthatsz, és így kényelmesebb, egyszersmind élvezetesebb lesz a motorozás.

A fenti videó remekül bemutatja, hogy a nagyobb járművek alaposan „megrángathatják” a motort, ahogy elhaladnak melletted. Készülj fel a jelenségre, és ha teherautók, kamionok közelítenek – vagy ezeket előzöd –, számíts rá, hogy a holtterükben megszűnik az oldalszél, majd ahogy elhaladnak, újra felerősödik, amire muszáj reagálnod, különben így jársz, mint ez a szegény hondás srác...

Ha már a kényelem szóba került: érdemes arra is ügyelni, hogy fárasztóbb ilyen körülmények között motorozni, ezért ha teheted, gyakrabban állj meg, pihenj, a legforróbb napokon pedig figyelj a folyadékpótlásra, mert a magas hőmérséklet és viharos szél egyaránt fokozza a vízveszteséget.

Jó hír, hogy az érkező front csak ma és holnap befolyásolja időjárásunkat, és hétvégén újra csendes, napos, meleg idő lesz, azaz bátran lehet tervezni a túrákat. Ha nincs ötleted, merre indulj, azt javasoljuk, célozd meg a Mátrát, hiszen idén június 18-19-én rendezik az immáron hagyományos, parádi versenyt, ami egy túrával összekötve szépen kitölti a napot vagy akár az egész hétvégét.