· 2018. november 27. 38

Komoly változások az olajpiacon

Mi lesz veled, benzinár?

A szaúdi társaságok felpörgése mélybe taszította az árakat, és ez csak a kezdet - minden arra utal, hogy egész télen folytatódik a trend.
Bő egy hónapja, október közepén még 406 forintért mérték a benzin literjét, a gázolaj átlagára pedig 435 forint volt. Ezzel szemben holnaptól már kereken ötven forinttal olcsóbban, 356-ért tankolhatunk 95-öst (pontosabban: E5-öt), s a gázolaj is harminc forinttal lesz olcsóbb, mint októberben.
{{articleGallery[20197].caption}}
Úgy tűnik, egy darabig nem is drágul az üzemanyag, ugyanis a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) továbbra is a kedvező árat, illetve az azzal együtt járó, magasabb fogyasztást jelölte meg fő célként. Legközelebb december elején, Bécsben lesz OPEC-csúcstalálkozó, de egyelőre semmi nem utal arra, hogy komoly változásról döntenének, így várhatóan 2019 elején is szerény, 50-60 dolláros Brent-árral számolhatunk, a benzin literje pedig 340-350 forint körül alakulhat a szakértők szerint. Tegyük hozzá, ez csak az átlagár, és a korábbiaknál is jelentősebb eltérések lehetnek az egyes töltőállomások között. Ebből fakad, hogy a szemfülesek sokat spórolhatnak, például egyes diszkontkutakon már holnaptól 335-338 forintos literáron juthatnak benzinhez.