Várhatóan már jövő héten elérhető lesz a rendőrség új alkalmazása, melyet bárki használhat, beleértve a gyerekeket is, akiknek külön „játékot” fejlesztettek a programon belül. Érdekesség, hogy az ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság OBBPoint applikációja az első sebességalapon működő hűségpontrendszer a világon – számolt be róla a KTI.

Önbevallás a szabályos közlekedésről és némi gyorshajtásról

Az alkalmazás működése roppant egyszerű. Más menetrögzítő programokhoz hasonlóan folyamatosan figyeli a jármű sebességét – már ha be van kapcsolva az OBBPoint –, és ha a vizsgált szakaszon a sofőr nem lépte túl a sebességhatárt, akkor megkapja jutalompontjait.

pontrendszert-vezet-be-a-rendorseg
A regisztráció során nem kell megadni járműtípust, rendszámot stb., csak nicknevet és egy – akár erre a célra létrehozott – email-címet, tehát a vezető és autója, motorja sem lesz beazonosítható

Természetesen a GPS-alapú applikáció ismeri az összes közút érvényes sebességhatárait, sőt akár az időleges korlátozásokat is, azaz mindig naprakész a legnagyobb megengedett sebességet illetően.

Attól sem kell rettegnie a vezetőnek, ha egy pillanatra elbambul és túllépi az 50-et vagy 90-et, netán előzés közben úgy adja ki a helyzet, hogy csak némi gyorshajtással valósítható meg a manőver. Az alkalmazás ugyanis az életszerű gyorshajtásokat egyszerűen figyelmen kívül hagyja, és ettől még ugyanúgy jár a „jópont”.

Az akció célja kettős, hiszen egyrészt versenyzésre ösztönzi a közlekedőket, mégpedig abban, hogy ki közlekedik szabályosabban, illetve a jutalmak sem maradnak el. A fődíj egy autó, és kisebb nyeremények (pl. értékes mobiltelefon) üthetik a markát a szabálykövető sofőröknek.