· 2021. február 16.

Ritka használtmotorok a magyar piacon

Ha valami különlegesre vágysz

Régi álmod az extravagáns Honda DN-01, de sehol nem találsz szép állapotút? Már Magyarországon is elérhetőek a ritkaságok, mint a fenti Honda, az utolsó léghűtéses CB1100 vagy a Benley.
Miért lett sikeres a Magyarországon éppen 25 éve működő Red Baron? Nos, ellenőrzött előéletű gépek sorakoznak a kereskedésekben, ezek akár kezdő befizetés nélkül is elhozhatók és – nem utolsó sorban – máshol nem vagy csak néhanap felbukkanó modellek színesítik kínálatot.

Ritka motorok Magyarországon

Kicsit sem túlzás ritkaságnak nevezni a gyönyörű gépeket, hiszen csupa olyan típusra bukkantunk, amiből azt az egyet árulják Magyarországon vagy csak egy-két vetélytársa akad a piacon.
red-baron-hasznalt-motorok-29017
Az utolsó léghűtéses sornégyes, a CB1100. A környezetvédelmi szigorítások miatt újonnan már nem árusítható Európában, vagyis egyre kevesebb lesz a használtan elérhető példány
Feltétlenül ilyen a Honda remek csupaszmotorja, a léghűtéses sornégyesek utolsó képviselője, a Honda CB1100. Nem véletlenül zártuk szívünkbe a motort a 2013-as és 2017-es menetpróbánkon, elvégre hiteles retrógép, mintha a '69-es ős-CB közvetlen leszármazottja állna előttünk, viszont vezetési élménye és pontossága a mai motorokéval vetekszik. Ha már a nagy H környékén lapozgatunk, érdemes megnézni a futárok megbízható célszerszámát, a Honda CD 50 Benley-t is, ami szintén ritka, mint a hidegben rúgásra induló Ural – pillanatnyilag ezt az egy példányt árulják hazánkban.
red-baron-hasznalt-motorok-29018
Ezer közül is felismerhető... Remek gép a Honda CD50S Benley, nem véletlen, hogy inkább megtartják a tulajdonosok – jelenleg ezt az egyet árulják az országban
Ha már a CB bekerült, akkor nem hagyhatjuk ki a rivális ikont, a ZRX1200-at sem. Talán a legszebb, fekete-sárga-grafit fényezésű a szalon előtt pózoló, sornégyes Kawa, és kapósságát jól mutatja, hogy a konkrét motor már gazdára is lelt. Ez persze nem is csoda, hiszen ebből is csak két-három példányt találunk a hirdetésekben, ráadásul egyet sem ilyen vonzó fényezéssel.
Miben nyújt többet, mint egy átlagos kereskedés?
Bátran leszögezhetjük, hogy az átlagos piaci árnál magasabban hirdetik a Red Baron motorjait, viszont számos olyan szolgáltatást kap a vevő, amiért máshol rendre fizetnie kéne, nem is keveset. Főként azért lehet vonzó a motorosoknak a Győrben, Pécsen és Törökbálinton megtalálható üzlet, mert egy helyen akár több száz gép közül válogathatnak, ráadásul mindegyik ellenőrzött előéletű és műszaki állapotú, ami erős érv a kezdő és tapasztaltabb vevőknek is.
red-baron-hasznalt-motorok-29008
Szándékosan nem sütjük el a „van Van?” szóviccet, pedig a Suzukira tényleg illik, hogy nagyítóval kell keresni a piacon. Az már csak kellemes ráadás, hogy önrész nélküli hitel is elérhető a népszerűbb modellekre, mint például ez a Suzuki RV125 Van Van
Elvégre így megkímélhetik magukat a későbbi, váratlan kiadásoktól, s akkor is csak egy telefonhívásra van a segítség, ha az év gyakorlatilag bármelyik napján megsérül vagy mozgásképtelenné válik a motor.
red-baron-hasznalt-motorok-29010
Sok időt és pénzt spórolhatsz azzal, hogy gyakorlatilag az összes népszerű típus megtalálható az üzletekben. Itt üléspróbát vehetsz a kinézetsz vasakon, sőt rögtön össze is hasonlíthatod őket a fontosabb riválisokkal
A Red Baronnál ugyanis minden eladott géphez 400 km-es „Road Service” szolgáltatást kapnak a vevők, s ezzel a vásárlás évében akár többször is díjmentesen kiszállnak a bajba jutott motoroshoz. Neki csak akkor kerül pénzbe a mentés, ha túllépi a távot, és ez esetben is csak a 400 kilométer feletti részért kell csengetnie.
red-baron-hasznalt-motorok-29019
Igazi hiánycikkek? Itthon csak nagyritkán felbukkanó gépeket is láthatunk az üzletben, mint ez a különleges DN-01
Visszatérve a ritkaságokhoz feltétlenül szót érdemel a Suzuki csöppsége, a Van Van 125, ami nemcsak jópofa gép, hanem ékes bizonyítéka annak, hogy igenis elég 125 köbcenti a stílusos megjelenéshez és az élvezetes motorozáshoz...
red-baron-hasznalt-motorok-29015
Egy darabka történelem: a legendás MT-01 is gyakori vendég a kereskedésekben
Napestig szemezgethetnénk még a – szó szerint – különleges modelleket, ide értve a meghökkentő formavilágú Honda DN-01-et vagy az épített vasakat idéző, 1,3-as Furyt. Aki pedig napjaink legszebb gépeire kíváncsi, már megtekintheti a az új Yamaha Tracereket is az üzletekben.