· Képek: baleset-megelozes.eu · 2018. február 6. 39

Speed és Focus akciók 2018-ban

Kiemelt ellenőrzések az utakon

Az nem újdonság, hogy idén is több nagyszabású ellenőrzésre számíthatunk, az viszont annál érdekesebb, hogy mit vizsgálnak majd az új, Focus on the road névre keresztelt, egyhetes akció során.
A TISPOL (European Traffic Police Network) az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata, jelenleg 28 ország több mint 200 rendőri szervezetét foglalja magában. A TISPOL legreprezentatívabb, a közlekedők széles körét érintő tevékenysége, hogy nemzetközi ellenőrzéseket szervez, melyeket a tagállamok rendőri szervei egy időben, azonos céllal hajtják végre. 2018-ban összesen kilenc nemzetközi közúti ellenőrzés várható, egyebek mellett a biztonsági öv használatát, a sebességkorlátozások betartását és a teherautók, illetve buszok szabályos közlekedését vizsgálják.
{{articleGallery[17231].caption}}
Kivétel ez alól a 2018. szeptember 17-én induló Focus on the road kampány, mely német és angol javaslatra valósult meg. Ennek hátterében az áll, hogy egyre több olyan súlyos kimenetelű közlekedési baleset történik az utakon, mely nem gyorshajtásra vagy más, mérhető kihágásra vezethető vissza, hanem a járművezető figyelmetlenségére, illetve a figyelmet elvonó valamilyen cselekvésre.

A TISPOL 2018-as akciói:

Február 26 – március 04: „Truck & Bus” tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés, március 12-18: „Seatbelt” biztonságiöv-ellenőrzés, április 16-22: „Speed” sebességellenőrzés, június 04-10: „Alcohol & Drugs” ellenőrzés az ittasan, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrésére, július 23-29: „Truck & Bus” tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés, augusztus 06-12: „Speed” sebességellenőrzés, szeptember 17-23: „Focus on the Road” ellenőrzés a figyelmetlenségre visszavezethető balesetek megelőzésére, október 15-21: „Truck & Bus” tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés, december 10-16: „Alcohol & Drugs” ellenőrzés az ittasan, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrésére.
Az ilyen jogsértéseket nevezik manapság gyűjtőnéven a közutak „csendes gyilkosainak”. Ebbe a körbe nem csak a mobiltelefon használata tartozik, hanem a navigációs vagy a hifikészülék kezelése, valamilyen kezelőszerv (például légkondicionáló) beállítása, esetleg más hasonló tevékenység. A rendőri ellenőrzési tapasztalatok alapján egyre többen vezetnek járművet úgy, hogy közben filmet, vagy zenei klipet néznek az autó beépített képernyőjén, esetleg saját mobiljukon, táblagépükön, de olyan is előfordult már, hogy egy kamionsofőr menet közben az ebédjét sütögette a vezetőtérben elhelyezett grillrácson. Az ilyen tevékenységek elvonják a figyelmet a vezetésről, jelentősen megnövelik a reakcióidőt, ezért legalább olyan balesetveszélyesek, mint például az ittas vagy bódult állapotban vezetés.