Úgy tűnik, könnyebb eltalálni az ötöslottó számait vagy megjósolni, hogy Marc Marquez idén világbajnok lesz-e, mint megmondani, hogy szükséges-e – legalább segédmotoros – vezetői engedély az elektromos rollerekhez.

Ellentmondó ítéletek a rolleresek ügyeiben

Néhány nap alatt két bírósági végzést is feltöltöttek a hazai rolleres csoportokba, s ezek közös jellemzője, hogy

engedély nélküli vezetés szabálysértését követték el (Szabs. tv. 176/1), amiért legfeljebb 400 000 forintos pénzbírságot vagy 60 napos elzárást kaphatnak.

Miként láthatjátok, a két nagyon hasonló helyzetben homlokegyenest eltérő ítélet született: az egyik bíró szerint az elektromos roller nem jármű, így a vezető nem büntethető, igaz, arra nem tért ki, hogy ha nem jármű, akkor mégis miként mehet közúton, az autók között... A másik esetben 130 000 forintos pénzbírságot szabtak ki, és ez csak az adható maximum harmada, vagyis következő alkalommal valószínűleg nagyobb összeg szerepel majd a végzésben.

roller-birosagi-itelet-kotelezp-jogositvany
Azonos szabálysértés (Szabs. tv. 176. §, 1. - Engedély nélküli vezetés), mégis két különböző ítélet

Mivel Magyarországon a becslések szerint legalább 80-90 ezer rollert használnak, érdemes lenne mielőbb tisztázni a kérdést. Elvégre a rollereseknek, a többi közlekedőnek és láthatóan a rendőröknek is nagy segítség lenne a kiskerekű, fürge gépek pontos besorolása, és így egységes bírói ítéletek születhetnének a témában.