· Képek: BMW Motorrad · 2017. augusztus 4. 66

Talmácsi Gábor a BMW új motoros nagykövete

Versenypályáról az utcára

Az egykori nyolcadliteres GP-motort négyütemű háromszázasra cserélte világbajnokunk, ugyanis idén nyáron ő lett a bajorok motoros nagykövete. Most személyesen mesél az új gépről az első próba után, s ennek alkalmából visszatekintünk versenykarrierjére is.
Hosszú út vezetett Gábor vb-elsőségéig, elvégre motorsportkarrierje immáron több mint húsz éves múltra tekint vissza. Tiniként, 1995-ben már felnőttversenyeken húzta a gázt, majd négy évre rá elhódította az Alpok-Adria bajnoki kupáját. Az EB után jöhetett a MotoGP, ahol 2005-ben három futamon diadalmaskodott: Mugellóban, Assenben és az emlékezetes katari hétvégén is az ő tiszteletére csendült fel a magyar himnusz.
{{articleGallery[14796].caption}}

A világbajnoki cím

A három futamgyőzelemnek köszönhetően harmadik lett az év végi összesítésben, majd két évvel később - Aspar Aprilia színekben - megszerezte világbajnoki címét. Talma napjainkban - a BMW márkanagyköveteként - egy négyütemű, 34 lovas G 310 R-rel rója az utakat. A modell érdekessége, hogy a négyszelepes, egyhengeres erőforrást hátrafelé döntve építették be a vázba, illetve 180 fokkal elforgatták a hengerfejet, vagyis az üzemanyag-befecskendező a hajtómű elején kapott helyet, míg a kipufogó leömlőjét a hengerfej hátsó oldalához csatlakoztatták.
{{articleGallery[14795].caption}}
- Nagy megtiszteltetés és öröm, hogy Talmácsi Gábor elfogadta a felkérésünket, s a BMW Motorrad Magyarország márkanagykövete lett. Talma kiemelkedő sportolói karrierje, személyisége, a részletekbe menő professzionalizmusa tökéletesen illik a BMW Motorrad által képviselt értékekhez. Bízunk benne, hogy a frissen létrejött partnerség mind Talmácsi Gábor, mind a BMW Motorrad számára gyümölcsöző lesz - tette hozzá Zámbó Balázs, a BMW Group Magyarország motorkerékpár-márkavezetője az átadást követően.