Anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt a 85-ös számú főút 14+500. kilométerszelvényében, Kóny térségében – áll a könnyen felismerhető, rendőrségi nyelvezetű közleményben. Mint kiderült, egy 43 éves halásztelki hayabusás tartott Győr felől Csornára, amikor a baloldali árokból – féktávolságon belül - kiugrott elé egy őz. Már nem tudta elkerülni az ütközést, de szerencsére talpon maradt, így a vezetőnek nem esett baja, viszont az őz elpusztult az ütközésben.

Hogyan előzd meg a vadgázolást?

A zsaruk megragadták az alkalmat, és nyomban üzentek is a motorosoknak, hogy mire figyeljenek az állatok párzási időszakában: - Ne tévesszen meg, ha egy helyben áll a vad! Fény és zaj hatására bármikor váratlanul megugorhat, ezért fokozott óvatossággal hajts el mellette! - Ha úton átszaladó állatot látsz, azonnal lassíts, mert rendszerint csoportokba verődve járnak, azaz újabbakra számíthatsz!
vadveszely-az-utakon-2020-augusztus-26436
Kicsit összetört a Busa, de legalább a vezető nem sérült meg...
- Ha autó elé ugrik, próbáld dudálással elriasztani, de ne rántsd el a kormányt, mert lehet, hogy nagyobb bajt okozol, mint amekkora az állat elütése lenne! - Különösen motorosoknál fontos, hogy hirtelen veszélyhelyzet esetén ne az akadályt (ez esetben a vadat) nézd, hanem a menekülőútvonalat, ha még elkerülhető az ütközés. - Kánikula ide vagy oda, használj védőfelszerelést, mert önmagában a kötelező bukósisak vajmi kevés ilyen helyzetben! Végül tegyük hozzá, hogy a vadriasztó sípok és hasonló, filléres felszerelések nem garantálják, hogy soha nem szalad ki eléd egy őz vagy szarvas, és akkor még óvatosan fogalmaztunk. Szóval kütyük helyett inkább légy résen, különösen a táblával jelzett szakaszokon, ahol a reggeli és esti órákban számíthatsz leginkább vadak jelenlétére.