Két évvel ezelőtt, Tokióban mutatta be a Yamaha az E01 kódjelű elektromos robogó prototípusát. Ez egy A1 kategóriájú modell, tehát a csúcsteljesítménye minden bizonnyal 11 kW alatt lesz, hogy 16 éves kortól vezethessék az európai fiatalok.

Hamarosan érkezhet a Yamaha E01

A most felbukkant szabadalmi rajzokon már a lámpákkal felszerelt, végleges modell szerepel, s a bejegyzés szerint a

Yamaha E01 elektromos motorkerékpárt és alkatrészeit

látjuk a képeken.

yamaha-e01-bemutato
A robogó első kereke felett található a töltőcsatlakozó és egy LED, ami a pillanatnyi töltöttségi állapotot mutatja. Elsőre fényszórónak tűnhet a jókora alkatrész, de az – akárcsak az R1-en – az idom alatt kapott helyet

Természetesen lekerültek a motorról a prototípus látványos, de nem túl hasznos alkatrészei, sokkal racionálisabb, praktikusabb a végleges változat. A legfontosabb különbség az első idom alá süllyesztett dupla fényszóró, ami egyértelmű utalás az R1-rokonságra.

yamaha-e01-bemutato
Szokást igényelhet, hogy a hosszában beépített akksicsomag miatt nem sík a lábdeszka, sőt inkább a motorkerékpárokéra hasonlít a forma és az üléshelyzet. Azért beépített, és nem cserélhető akkumulátor van az E01-ben, mert ez a terv korábban született, mielőtt a Honda és a Yamaha elkezdte közösen fejleszteni a szabványos, kivehető telepeket

Amit elsőre fényszórónak néznénk, az valójában egy fedél, mely a töltőcsatlakozót védi a portól, nedvességtől. Mondjuk aki motorosként hozzászokott, hogy „rendesen”, háttal áll be a parkolóba, hogy induláskor csak gázt kelljen adni, annak nem túl praktikus, hogy épp a fényszórók fölé helyezték a nyílást.

yamaha-e01-bemutato
A 2019-ben bemutatott Yamaha E01 prototípus

Noha csak egy-két napja bukkantak fel az E01 szabadalmi terve, a Japán Szabadalmi Hivatal már 2019-ben befogadta azt, vagyis a „leleplezés” ezúttal a sajtónak és a leendő vevőknek szól. Valószínűleg ez egyfajta beharangozó, és a távol-keleti motoros lapokban is úgy tippelik, hogy legkésőbb egy éven belül megjelenik az új E01, tovább gazdagítva a márka jelenleg 13 tagú robogókínálatát.