Hiába léteznek meghatározott testalkattípusok, a motorkerékpár-gyártók komoly nehézségekkel szembesülnek, amikor szeretnének a vevők többsége számára kényelmes modellel előrukkolni. Azért tervezték az új Motolatort, hogy a jövőben a nem éppen konfekcióméretet hordó motorosok is kényelmesen üljenek a nyeregben.

Bemutatták a Yamaha Motolatort

Hihetetlenül pörög az utólag felszerelhető motoros tartozékok, azon belül is a speciális ülések és üléskiegészítők, valamint a lábtartók piaca. Sokan ugyanis csak új motorjuk megvásárlását követően, pár száz vagy ezer kilométer megtétele után szembesülnek azzal, hogy a szalonban tett üléspróba tapasztalatai már a közepesen nagy túrákon sem érvényesek. De az ülés puha vagy kemény tömése, formázása, illetve magassága még nem minden, hiszen nagyon fontos a kormány és a lábtartók egymáshoz viszonyított helyzete csakúgy, mint az üzemanyagtartály formája és mérete. Akit részletesebben érdekel, miként befolyásolja a vezetési stílust és a biztonságot az ülés-kormány-lábtartó háromszög, korábbi cikkünkben olvashat az ergonómia fontosságáról és az otthon is elvégezhető fejlesztésekről. Az exkluzív márkák némelyikénél ma is van lehetőség méret után készült motorkerékpárok vásárlására, ám ez olyan drága mulatság, hogy csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak.

yamaha-motolator
A Motolatorral tökéletesen szimulálható a gázadás, a fékezés és a sebességváltás is

A gyártókat, valamint a vevőket régóta foglalkoztató probléma megoldására fejlesztette ki a Yamaha a „moto” és a „simulator” szavak összeolvadásával elnevezett Motolatort, amely az említett összes paraméter szimulálását teszi lehetővé. A japán Sci-Fi Protyping Exhibition nevű kiállításon nemrégiben bemutatott eszközét a Yamaha mindenképpen felhasználja majd a jövőbeni modelljei fejlesztése során, de arra is alkalmas, hogy megkönnyítse a vásárlók döntését, hogy milyen stílusú, méretű és üléshelyzetű motort válasszanak maguknak. Mindemellett a Motolator már most felkeltette a versenycsapatok érdeklődését, hiszen, ha valahol, a pályán tényleg fontos a motor és a pilóta tökéletes harmóniája.

Nem nehéz megjósolni, hogy a motorkerékpár-gyártók hamar ráharapnak majd a találmányra, hiszen elemi érdekük, hogy a lehető legtökéletesebben szolgálják ki az ügyfeleiket. A nagy kérdés már csak az, hogy a Yamaha hozzáférhetővé teszi-e számukra Motolatort...