Heteken belül újabb modellel bővül az XSR família, a 900-as sorhármas és a 700-as kéthengeres mellett érkezik az egyhengeres, 125-ös változat is. Magabiztosan nyilatkoztak a mérnökök a motorról, legfőbb erényeiként a legendás Yamaha-megbízhatóságot, az értéktartást és a remek kezelhetőséget emelték ki.

Hamarosan megjelenik a Yamaha XSR125

Azt is hangsúlyozták, hogy a modell tervezésekor elsőrangú szempont volt, hogy a négykerékről átülők azonnal otthonosan érezzék magukat az XSR-en, akkor is, ha nincs sok tapasztalatuk kétkeréken vagy éppen most tették le a könnyített, A1 B vizsgát, hogy a kocsi mellett 125-ös motort is vezethessenek.

yamaha-xsr-125-bemutato
A tengelytáv csupán 1330 mm, a kormányelfordítási szög pedig viszonylag nagy, így a legszűkebb utcákban is simán, egy íven megfordulhatunk a könnyed XSR-rel 

Masszív Deltabox acélváza, 37 mm-es csúszószár-átmérőjű, fordított villája és mindössze 810 millis nyeregmagassága is azt szolgálja, hogy könnyen vezethető, spontán motor legyen, amivel egyaránt élvezetesek a városban és azon túl megtett kilométerek. 

yamaha-xsr-125-bemutato
Jól mutat a kissé duci, 140-es hátsó abroncs a karcsú XSR alatt

A márka Sport Heritage osztályának többi modelljéhez hasonlóan az XSR125 is merész, feltűnő fényezést visel – az Impact Yellow, Redline és Tech Black színek is messziről hirdetik, hogy a Yamaha klasszikusa áll előttünk. Mindez a nyújtott, gömbölyded tankkal, lapos nyereggel és a klasszikus fényszóróval valóban korhű klasszikus benyomását kelti, akárcsak az általunk is tesztelt, 900-as rokon.

yamaha-xsr-125-bemutato
Hatékony LED-világítás segít a napnyugta után megtett szakaszok legyűrésében, bár ez az „extra” lassan szót sem érdemel – napjainkban már a 125-ösök jórésze fénydiódás lámpákat visel 

Köztudott, hogy az EU-s korlátozás miatt legfeljebb 15 lovas lehet a modell, amit maximálisan ki is használt a Yamaha, ám a mérnökök igyekeztek minél többet kihozni az erőforrásból, persze a szabályok adta kereteken belül. Így aztán az XSR125 is megkapta a Yamaha változtatható szelepvezérlését (VVA), így részterhelésen, alacsonyabb fordulatszámon virgoncabb a motor, viszont alaposan kipörgetve sem fogy ki a szuszból.

yamaha-xsr-125-bemutato
A hagyományokhoz híven Deltabox vázra épül a modell

A stílusos abroncsokkal, igényes alukonzolokkal és klasszikus, kerek műszerrel felszerelt XSR valódi retró, pontosabban neoretró motor lett, mely heteken belül Európában is kapható lesz. Hazai listaára egyelőre nem ismert, de a ma megjelent sajtóanyag szerint máris érdeklődhet a helyi kereskedőknél, aki megkaparintaná az első XSR-ek egyikét.