Röviden úgy foglalhatnánk össze, hogy Johann Zarco megdöntötte a MotoGP hivatalos sebességrekordját a tegnapi edzésen, de ennél sokkal több történt valójában. Ugyanis a Ducati az új aerodinamikai elemmel és a híresen erős V4-essel egyszerűen túllépett a korábbi szinten, és rögtön hárman is rekordgyorsan száguldottak végig a katari pálya végtelen hosszú célegyenesén.

Többen is megdöntötték a MotoGP-sebességrekordot

Az eddigi csúcs Andrea Dovizioso nevéhez fűződik: az olasz hazai pályán, a 2019-es Olasz Nagydíj harmadik szabadedzésén érte el a 356,7 km/órás tempót. Nos, ezt adta át a múltnak Jack Miller, aki az FP2-n 357,6 km/óráról vett féktávot, az újonc Jorge Martin is odatette magát (358,8 km/h), de a rekord Johann Zarcóé lett: az FP4-en 362,4 km/órával döntötte meg a 2019-es csúcsot.

Zarco, Martin és Miller – ők mindhárman gyorsabbak voltak az egyenesben a korábbi csúcstartó Dovinál, sőt Bagnaia megdöntötte az eddigi körrekordot is. Elképesztő, hogy mennyit gyorsult a mezőny: a nyolcadik helyezett (!) Espargaro is jobb kört futott, mint az eddigi Marquez-csúcs

Azonban hiába lett ő a „leggyorsabb”, az időmérőn a szintén ducatis Bagnaia hódította el az első helyet, mégpedig meglepően nagy, negyed másodperces előnnyel és egy új pályarekorddal (1:52.772). Quartararo és Vinales állhat mellette az első sorban, és meglepetésre Valentino Rossi csak 26 ezreddel (!) szorult a negyedik helyre, ami egy ilyen pályán több mint kiemelkedő a Doctortól.

Rossi kis híján az első sorba kvalifikálta magát. Eddig úgy fest, jót tett neki a csapatváltás, no meg a 2021-es Yamaha is messze erősebbnek látszik a tavalyinál

Ők tehát az első négyes, majd következik sorban Miller, Zarco, Morbidelli és szintén meglepetésre Espargaro az Apriliával. A két Suzuki nem jutott a legjobb nyolcba, s a hondások öröme sem felhőtlen, mivel 11. és 12. helyen zárt két legjobbjuk, Nakagami és Espargaro.

A futamok ma délután négykor kezdődnek az Arena4 csatornán, de akinél ez nem elérhető, az számos online stream közül választhat, sőt némelyiket a próbaidő alatt ingyen kipróbálhatja. Hogy pontosan hol és milyen feltételekkel regisztrálhatsz a magyar és angol nyelvű online közvetítésekre, illetve pontosan mikor kezdődnek a futamok, arról itt találsz részleteket.

MotoGP-kvalifikáció – Qatar – Végeredmény

1. F. Bagnaia – Ducati

2. F. Quartararo – Yamaha

3. M. Vinales – Yamaha

4. V. Rossi – Yamaha

5. J. Miller – Ducati

6. J. Zarco – Ducati

7. F. Morbidelli – Yamaha

8. A. Espargaro – Aprilia

9. A. Rins – Suzuki

10. J. Mir – Suzuki

11. T. Nakagami – Honda

12. P. Espargaro – Honda