Öt éve vezették be a személy- és teherautók zöld rendszámát, melyet környezetbarát négykerekűek kaphattak meg. Idén augusztus 11-étől végre az elektromos motorok, robogók is jogosultak a különleges plakettre, valamint az azzal járó adókedvezményre.

zold-rendszamos-motor-niu
Az első zöld rendszámos magyar motorkerékpár (Kép: Adves.moto)

Megvan az első zöld rendszámos motorkerékpár

Korábban azért nem volt lehetőség rá, hogy a motorokat is „elismerjék” a sajátos rendszámmal, mert

a jogszabály értelmében Magyarországon a környezetkímélő gépjármű kizárólag személyképkocsi, teherautó és busz lehetett, motorkerékpár pedig nem. Emiatt az a faramuci helyzet állt elő, hogy például szmogriadó alatt dízel és benzines járművek vígan pöföghettek a városban, de a nullemissziós elektromos motorok nem – írja a KSR Blog.

zold-rendszamos-motor-niu
Aki elektromos motorral jár, de „sima”, fehér rendszámmal, az műszaki vizsgán vagy szemlén kérheti, hogy igazolják a környezetvédelmi besorolást, és az alapján kapja meg a zöld rendszámot

– Megéri lecserélni a régi, fehér rendszámokat, ugyanis az ilyen plakettel felszerelt, környezetkímélő járművek üzemeltetői többféle adó- és illeték megfizetése alól mentesülnek – szögezték le az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében.