én egy festékboltban vettem. Nagyon bevált két évig sinán bírta a CB-1 leömlőjén (7115-ös hozzászólás 3. képen látszik a leömlő) és úgy adtam el, hogy hibátlan volt. Lényeg, hogy teljesen fémtisztára csiszold és nehogy az esetleges előző próbálkozásból festék vagy rozsdafolt maradjon rajta. Ferropassital is átkentem, majd közömbösítettem vízzel és még egy sorral lecsiszoltam. Nincs más titka és baromi tartós marad. Color Works hőálló kandallófesték erre nagyon jó (egy kazános ismerősöm javasolta). A festés utáni fokozatos hőterhelés is lényeges, előbb járjon egy-két percet a motor aztán pihi, majd így fokozatosan tovább.
)
rájöttem, hogy nem elég egy motort újrafesteni ha a váz, a blokk és a csavarvégek nincsenek már jó állapotban vagy akár egy rozsdás könyök is sokat ront az öszhatáson. Valahol még a szüleimnél biztosan megvannak azok a képek amit a jó öreg Szmena 8-al készítettem az MZ-k ről és az akkori "ecsetes" blokkfestésekről amik ahhoz képest nem is voltak olyan rosszak mint amilyen technikai feltételek álltak rendelkezésre, persze nagy kinlódás volt mire az ecset húzta csíkokat polírporral eltüntettük
A motoros másodvirágzásom első alanyát a 74-es CB 250-et már nagyobb műgondal szépítgettem, igaz az első két próbálkozásom csúfos kudarcba fulladt. Az első azért mert olyan hőálló festékkel próbálkoztam amit inkább leömlőkre kell fújni és ahhoz, hogy tartós legyen többszáz fokon kell (fokozatos hőterheléssel) tulajdonképpen ráégetni. Mondanom se kell a blokk külső felületén nincs akkora hő ami megedzené a hőálló festéket így aztán soha sem száradt meg és mivel képlékeny maradt elkoszolódott. Több volt a munka vele mire leszedtem
Másodjára Color Works-el próbálkoztam ami megszáradt ugyan és a blokktest hőjét is bírta, de az első karbitisztítás alkalmával a benzin szépen leoldotta akárcsak az arcomról a mosolyt
Nem adtam fel (nem az a típus vagyok
) és akkor javasolták a Very Well festékeket és lakkokat amit azóta is nagy előszeretettel használok. Az öreg veterán is szépen mutatott mikor átfújtam a blokkot és szerettem ahogy egy idő után (gondolom a hőtől) bársonyos, nyers öntvényszerűvé változott a szine és a benzin sem tudta leoldani. A CB-1 blokkszélén is volt egy kevés aszfaltmérgezés és úgy döntöttem lefújom azt is, de úgy, hogy nem veszem ki a helyéről, hanem takarással óvatosan fújom. Ez is tetszik a Very Wellben, hogy szépen adagolható a fújás erőssége és ha rendesen rádolgozol a takarásokkal nem fújod össze amiket nem szeretnél (még a gyári matricákat is letakartam a blokk deknin, hogy maradjon a gyári hatású állapot). A fekete blokkos Suzuki elég tűrhető állapotban volt festés szempontjából, viszont nem volt már szép fekete, kissé kifakult. Leszedtem amit le tudtam és azt is a helyén takarással szépen lefújtam. Mr Bean egyik epizódjára hasonlított a művelet mikor úgy festette a szobát, hogy mindent becsomagolt és felrobbantotta a festékes bödönt
Mindent használtam, apró helyeken szigetelőszalag, nagyobb helyeken újságpapír és széles barna ragasztószalag. Festés után a csavarokat egyenként kiszedtem a blokk oldalából és letisztítottam (amúgy is rájuk fért) . Ez így elég vadul hangzik de annyira aprólékos munka volt, hogy egy napba majdnem beletelt, míg a festékszórás jó ha volt 5 perc. Miért nem szedtem ki a blokkot? Mert visszarakáskor mi rá a garancia, hogy nem sérül meg.
) Beszéljenek a képek:
(azóta is, ha látok vmi szarabb régi gépet mindig köszöntetet mondok neked)
Illetve milyen csiszolóval csiszoltad meg?
Gondolom a dobnál ugyanez az módszer.?.