Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Szia. Mindent teljesen.
Sziasztok. Váltócseréhez mennyire és mit kell megbontanom a blokkon? FZR 600 1994
Ja, meglátszik, hogy éjszaka néztem, nem is figyeltem, hogy nettó az összeg. Hát ezért elnézést, így tényleg más a leányzó fekvése.
Egyszer kaptam egy zsák olyan műanyag szálat, amit kefegyárból származott, valami hulladék volt, gyárilag kissé érdesített, szálkásított volt a szálak felülete. Azt kevertem bele vakolatba, az mondjuk meg is látszik az időállóságán.
A több száz m2 felület lefektetésétől való idegenkedésedet megértem amúgy, én sajnos a nagy (egybefüggő) betonfelületektől idegenkedem. Van, ahol nincs más megoldás, azt megértem. A gyeprácsos munka sem őrjítő. Raktam életemben már minden vackot, betont, gyeprácsot, térkövet is, az biztos, hogy aki nem csinálta még annak nehézkes. Egyszer valami várakozás közben egy réges-régi ismerőssel beszéltem, futó ismeretség korábbról, annak meséltem, hogy az akkor rakott térkő milyen gyorsasággal sikeredett, ő pont ezzel kereste a kenyerét vállalkozásban és kb. 20-ad idő alatt lerakja azt a felületet. Eleve a szakértelem, eleve, hogy többen vannak mint én egyedül. Amit esténként pár soronként egy hónapig csináltam, azt ő egy délelőtt lerakta volna.
Csak vitte volna mondjuk az egyhavi fizetésem tekintélyes részét.
Most volt egy szerencsém, az említett Budapest térkő használtan fillérekért lett az enyém, mert nálunk a főtér azzal van lerakva, de4 pár éve volt egy irgalmatlan felhőszakadás és a hömpölygő víz kimosta ezeket, visszarakni nem lehetett, mert ugye a különböző formákat összekeverte, azt elszállította az a vállalkozó, aki kijavította újjal a problémás részeket és használtat eladta olyan ezer/m2 áron nekem. Baja ugye nem volt, csak az egyenes sorok lerakásához szükséges szabályos kockák összekeveredtek az íves részek lerakásához szükséges kissé csonka gúla formájúakkal.
Nekem sajnos ki kell fizetnem az áfát is, szóval a legolcsóbb rácskő is 4500/m2 körül lenne. Munkadíj nélkül persze jobban hangzik a dolog, de mint írtam, 300m2-nek nem állnák már neki. (100m2-ig még talán)
A beton itt a bejárón 10-12 centi vastag, ahol alatta van a régi járda és a terasz, ott 5-8 centis fiberszálas beton van.
Persze,ha lejár a karantén.November 25 reggelén szabadulok
Nehéz így összehasonlítani az árakat, hogy nem egyforma vastagságban nézzük.
A kiásás, az "akármi" alatti kavicsréteg az szerintem majdnem mindegy is, hogy mi. A különbség tényleg a legfelső rétegben van. A sima beton tényleg nem a legjobb, egyrészt már divatjamúlt, másrészt meg ki-hogy, de a téli sózást sem bírja, viszont a hólapátot frankón lehet tolni alatta.

https://betonshop.hu/beton-ter...

3500 forintjával a 300 m2 az hajszálnyival több, mint az egy miska, azt ugye írtam, hogy ami alatta van, az kb. ugyanaz és annyi, mintha beton lenne, a drágábbik, is 1,2 misi, de itt nincs munkadíj, vagyis én nem számolok azzal, mert azt csak letudnád rakni.
De számolhatunk a drágábbikkal is, nagyságrendileg nem változik lényegesen.
A macskakő tényleg drágább, de nem annyival, mint amennyivel időállóbb. Igaz, ha véges a buksza, akkor nincs mit tenni.

Én a 7 cm alatti betonnal mindig tamáskodom, mert a szakirodalom azt mondja, hogy a beton szélétől a betonvas nem lehet 3 cm-nél közelebb, vagyis ha 1 cm-nek veszem a vashálót (tudom, hogy 6-os anyagból készültet veszik járdába, de összehegesztett háló akkor pont 1,2 cm) és a két oldalán 3-3 centi, akkor az összesen 7 cm, d persze ez csak elméleti vastagság, mert ha középre tezed a vashálót, akkor pont nem csinál a betonban semmit, semmilyen hajlítóerőt nem vesz fel. Tehát ettől csak vastagabb betont érdemes önteni.
Én a nyáron csináltam a féltetőm alá (eddig gyeprács volt) egy síkbeton lemezt, én olyan 16-18 cm vastag betonozástól aludtam jól azóta is. 15 centi volt a zsaludeszka, és a zúzalék a zsalu alsó széle alatt volt mindenhol egy ujjnyival. Persze a 14-15 m2 felületen egy-két centi plusz beton nem volt különösebb tétel a fizetés során.
Amit még megcsináltam a lelkiismeretem végett, az autó keréknyoma alatt plusz 10-es betonvas erősítést raktam. Kicsit kiemeltem a lemezt a környezetéből, de az autóval nem akartam úgy ugratni rá, azért azon az oldalon, ahol felállok rá, ott egy rézsüt csináltam Budapest térkőből, előtte gyeprács va, de szerintem jövőre azt is kicserélem Budapestre. Az nem lesz nagy meló, mert felveszem óvatosan a gyeprácsokat, a 20 éve ott lévő zúzalékra (meg mosott sóder) csak ráterítek pár centi 0-4 frakciójú bazaltzúzalékot és mehet is rá a térkő.
Sajnos a költségkeret lélektani határa eléggé korlátozott volt, a felület meg nagy. (~2M volt a keret, ma fizettem ki, épp csak picivel csúszott meg)
A gyeprácskő 4200-4500 ft/m2+ murva+munkadíj. (megcsinálok itthon sok mindent, de 330m2-nek azért nem állnék neki egyedül)
Szóval az is drága lenne. A macskakő meg mindent vinne (nagyon tetszik) de minimum térkő árban van. (a lerakása is)
Tavaly próbáltam venni bontott macskakövet olcsóbban, de az meg a szállítás miatt (messze volt) nem érte volna meg.
Lesimított betont nem akartam, ekkora felületen (bár célszerű) eléggé "iparinak" látom. (a garázsokban és a műhelyben csiszolt, felület keményített betont kértem, ott ez nagyon jó lett, sem járólap, sem semmi nem kellett rá)
Itt ez a nyomott mintás beton próbál kissé kopott, régi macskakő mintát imitálni, ezért erőltettem hogy kicsit "rontsák el" a szabályos éleket és a felületet. Szóval ez sem sima és egyenes felület.
Javítani meg remélem hogy nem kell. Mint megtudtam a mixerestől, ez papíron C16-os beton amit rendeltem, de alapban C20-as keverékre van állítva a keverő és ettől csak felfelé térnek el, ha erősebbre van igény. Az időjárással szintén szerencsém van, ebben a hűvös, párás időben köt a legideálisabban. (bár a qrva macska ma megint belelépett a friss betonba)
Kész lettek vele 11 körül.
Még elég "nyersen" néz ki, de használatba véve ("antikolva" ) jövőre már jó lesz. Nemrég engedtem rá a macskákat terheléspróbára.
A szomszéd (nincs a képen, de nem sokkal utána jött oda bámészkodni) megkérdezte, hogy "ha megkötött akkor besöpritek homokkal?" . A kőműves sokkot kapott.
Kérdezték hogy csinálsz-e még ilyet.
Én elgondolkodtam volna gyeprácson, esetleg bazaltkőn (macskakő).
Ott is csak ki kell ásni, murva alá és mehet rá a bazalt. ha nagy forgalom miatt valahol megsüllyed, nem probléma, felemeled azt a pár darab követ, plusz murva és mehet vissza a bazalt. Ez a jó a "nem" betonban, hogy nyom nélkül javítható. Olyan egyenes soha nem lesz, mint egy lesimított beton, de egy autóbejárónál gondolom nem is ez a cél.
Hú de fasza garázsajtó!
Megy a meló látom.
Sztem ez qrva jól néz ki,nekem bejön. Ezt jól megálmodtad.
Beállt a téli helyére - annyi eltéréssel a tavalyihoz, hogy 10 centivel közelebb van a műhely asztalhoz - talán ez segít
Most, hogy ilyen karantén time van, a lányom kért egy húzódszkodó rudat az egyik ajtó főlé. Látott a neten ilyesmit, 12 körül, de elég bóvlinak tűnt. Mondom, "hagy, majd én csinálok egy jót" Megnéztem, semmi hozzá való nincs itthon (nem hozzá való viszont jó sok) szóval elmentem venni.
Csőbót 3000, csavarbót 1000, szerszámbót 2000 (pár flex korong, kesztyű) szóval hozzá se fogtam, és már 6000-t elköltöttem és meg hegeszteni, fúrkálni, lefesteni
Viszont jó erős lesz, csimpaszkodhatnak rajta nyugodtan
Ha még 1x az életben elmegyünk valahova nyugat vagy dél-nyugat felé, nálad talikor legalább lesz hova parkolni a motorokkal
igen láttam a képen, hogy rusztikusra csináltattad, a mehikóiak a vidin ilyenkor egy szabálytalan szilikon lappal nyomatolták, de egy kis oda nem figyelés és egész jó szabálytalan lett Rákattintok a nyomtatási feladat megszakítására ezen besírtam.
Na de jól van, nem szpemmelem szét ilyesmivel a fórumot. (kész van már a boxer?)
Nem pazarlunk, másrészt akkor lehet hogy befolyt volna a víz az ajtón. A szintekre azért figyeltek, bár én is mentem utánuk a vízmértékkel, ugyanis így mintásan ahány helyről nézem, annyi felé lejt. (baromi megtévesztő)
Most este néztem, hogy egy helyen eléggé durvára sikerült a felület lehúzása ( a vonalnál) és a minta irányváltás sem ment egészen jól (nyíl) de ez ott a hátsó részen van, nem igazán érdekes.

Persze hogy jól, mivel innentől fogva nem sáros a bejáró és kész. Ez is le lesz tudva.
A tök sima ekkora felületen eléggé ipartelep kinézetű, meg a nejemnek mintás kellett, innentől....... (hátul maradt egy kis darab régebbi de teljesen jó beton felület, arra is mutogatott, hogy "azzal mi lesz?" Én meg közöltem hogy el kell tenni onnan azt a pár darab téglát, le kell söpörni róla a macskaszart és tökéletes, ugyanis én sem vagyok minden felesleges baromságra rávehető.)
Csiszolva jobban néz ki, viszont akkor nedvesen jégpálya. (meg hát te mondtad, hogy így legalább nem látszik annyira a repedés)
A szomszédom épp két hete újította fel a kerítését, felcsavarozott a régi rozsdásra egy sor vörösesbarna trapézlemezt oszt csá. Hát, pfujj de szép!
Na ahhoz illene a sittes bejáró! Úgy néz ki mint egy telephely bejárata.
Itatni kellett volna őket pálesszel.
Víz elfolyás megoldott? Bosszantó tud lenni ha tócsa lesz rajta vagy az ajtó felé lejt...
Emléxel még a grazi B&B-ben a kockakő mintás padlószőnyegre? Vagy olyat
Jól fog ez kinézni, nyugi. Még ha egyenesre csinálják, akkor is patinásodik, nem látszik műnek 1-2 év után.
Akkor elég lett voléna belehengerezni a fődbe egy pótos IFA-nyi sittet az tizedéből kijött volna és tök retró Miért nem hagytad simára? Könyebb letolni a havat, meg lesöpörni a koszt
Ááá, semmi ilyesmi, nem erről van szó, szép térköves udvara legyen másnak.

Ez nem szép szabályos a felület, hanem olyasmi mint a régi várak kopott, kicsit csorbult, nem egyforma kövezett felülete. (mindig bírtam az ilyet)
Lehúztak simára egy darabot az elején és belenyomták a mintát, hát olyan volt mintha 3d nyomtatóval csinálták volna, baromi idegennek, mesterségesnek tűnt.

Mondom nekik, hogy hagyják kicsit durvábbra, elnagyoltra a tetejét és szabálytalanabban járjon az a sablon, nézzen már ki úgy, mintha a kövek csak esetlegesen lennének szintben és illeszkednének. Itt-ott látsszon ki kicsit a kavics a felületből, ne legyen már ennyire mű.
Csináltak két sort ami egész jó régies kezdett lenni, aztán látom hogy megint a Xerox dolgozik. Megyek oda, rákattintok a nyomtatási feladat megszakítására.
"nem jó, már megint precizkedtek ....legyen elnagyolt mint ott". Oké, átmennek rajta még egyszer, ez is egész jó. Otthagyom őket 10 percre, megint printelnek.

Megint elmondom, erre: "egyszerűen nem áll rá a kezünk hogy ne síkban és vonalban fussanak a sorok, ezért ilyen".
Mondom "akkor gondoljátok azt, hogy háromszor felszedett, selejtes térkővel dolgoztok és azért nem lesz szabályos. Nem igaz hogy nem tudjátok 'elb&szni, másnak az simán napi rutin! " (gondolom tele van már velem a hócipőjük)

Elkezdik megint, és látom végre alakul. Jobb-'rosszabb' részek váltogatják egymást, aztán észreveszem, hogy simogatják vissza az itt-ott kicsit kilátszó kavicsokat. "Neeeeeem! Úgy hagyod!" Kezdem elveszteni a türelmem. Erre közlik hogy ez így sz&r, hogy néz ez ki, nem akarnak ilyet így hagyni.

"figyeljetek jól: ez nem most lesz kész, hanem ha majd egy-két év alatt párszor megázik, mászkálunk rajta, megkopik a felülete, a 'fugákba' kissé belerakódik a por és egységesebb színe lesz, AKKOR lesz olyan amit kértem" Néznek bambán, de belátják hogy ennek a hülyének selejtes munka kell, és a végére már egész beletörődtek.

Szóval ez nem olyan " igazi térkőminta".