· Képek: Police.hu és Pulai László · 2020. február 4. 13

KRESZ-oktatás nebulóknak

Jó szóval oktasd, játszani is engedd!

Rendkívüli magas hazánkban a jogosítvány nélküli közlekedők, azaz gyalogosok, bringások által okozott balesetek aránya. Ezen változtatna a rendőrség a több százezer diákot elérő programmal.
Tavaly minden hatodik baleset, összesen több mint kétezer (!) incidens fűződött gyalogosokhoz, bringásokhoz. Félreértés ne essék: nem ennyien sérültek meg közülük, hanem több mint kétezerszer szabálytalankodtak, illetve okoztak maguknak és/vagy másoknak sérülést.
{{articleGallery[24511].caption}}
Erre nyújthat megoldást, hogy nagyszabású akcióba kezdett az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), s ennek keretében 300 ezer diák kapja meg a Közlekedő kisokos munkafüzetet, valamint jut el a sulikba a kiadványhoz kapcsolódó Tanári kézikönyv.
{{articleGallery[24509].caption}}
Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB), a Közlekedéstudományi Intézet, a Bringaakadémia, valamint a Magyar Kerékpárosklub állította össze a szakmai részt, mégpedig a korosztálynak megfelelő ismeretanyaggal. Ehhez kapcsolódik egy felmérés is, amiből kiderül, hogy az érintett gyerekek mennyit sajátítottak el belőle. A kampány célja, hogy - külföldi mintákhoz hasonlóan - egyre nagyobb hangsúlyt kapjon a sulikban a szabályos gyalogos- és bringásközlekedés oktatása, egyszersmind jelentősen csökkenjen e két csoport szerepe a személysérüléses balesetekben.
Persze nem feledkeztek meg a jutalmakról sem - a Klebelsberg Központ elnöke, Hajnal Gabriella kiemelte, hogy a legjobban teljesítő iskolák között ajándékcsomagokat sorsolnak ki, míg a Tudáspróbát sikeresen teljesítő, s legalább 80%-os eredményt elérő diákok névre szóló tanúsítványt kapnak arról, hogy elméletben készen állnak a közlekedésre.