Immáron három éve lehetőséget adnak az osztrák közúti közlekedési törvény (StVO) paragrafusai, hogy lefoglalják a gyorshajtók autóját, motorját, ám idén márciustól a hatóságok el is árverezhetik azt.

Ausztriában értékesíthetik a szabálysértők lefoglalt járműveit

A TourenFahrer magazin hívta fel a motorosok figyelmét a változásra, mely holnaptól érvényes az osztrák utakon. Természetesen nem arról van szó, hogy ha városban 56 km/órát mutat a radarpisztoly, akkor már integethetsz is az R1-nek – jelentős sebességtúllépésről beszélünk.

ausztria-gyorshajtas-elkobzas
Csak a tulajdonos által vezetett autókat, motorokat vehetik el gyorshajtás miatt. Ha valaki kölcsönkért vagy bérelt autóval szabálytalankodik, attól is lefoglalják a verdát, de később visszaadják az üzembentartónak

Az új szabályok szerint első körben néhány hétre lefoglalhatják a motort, ha legalább 60-70 km/órával túlléped a megengedett sebességet, azonban 80-90 km/órás eltérés felett egyszerűen elárverezik a járművet, a pénz pedig az államkasszába folyik. A szigorítás nyomán máris parázs vita alakult ki: az ÖAMTC szerint nem bizonyított, hogy ennek van baleset-megelőzési hatása, ám ettől függetlenül holnaptól erre készülhetnek az Ausztriában közlekedők.