A NAV közzétette honlapján, hogy a korábbi évekkel ellentétben idén nem márciusban, hanem áprilisban kell befizetni a gépjárműadót:

A gépjárműadót egy összegben kell megfizetni: április 15-ig. Ha a gépjárműadóról szóló határozatot ezen időpont után kapja meg, akkor a határozat véglegessé válása, vagyis a fellebbezési határidő lejárta után 15 napon belül kell megfizetnie az adót. (A határozatra az átvételtől számított 15 napig lehet fellebbezést benyújtani.)

A gépjárműadó összege a befizetési határidő napját megelőzően nem látszik tartozásként az adószámlán. Fontos, hogy ha 2025-től értesítő levelet kap, nem határozatot, akkor a befizetési határidő az átvételtől függetlenül április 15. A természetes személy adózó – ideértve a vállalkozási tevékenységet folytató és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett természetes személyt is – tárgyév június 30. napjáig benyújtott kérelmére az adóhatóság a tárgyévben előírt éves gépjárműadó-fizetési kötelezettségre öthavi pótlékmentes részletfizetést engedélyez

– írta a NAV.

Hogyan tudsz részletfizetést kérni a gépjárműadóra?

Nem volt egyértelmű, hogy miként és milyen feltételekkel lehet kérvényezni az említett részletfizetést, ezért megkerestük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, és a következő információt kaptuk.

gepjarmuado-valtozas-2024-reszletfizetes
Egy fiatal gépnél akár több tízezer forintot spórolhatsz, ha télre ideiglenesen kivonatod a forgalomból a motort, amit már otthonról, online is megtehetsz. Hogy konkrét példát mondjunk, egy hároméves, 190 lóerős motor féléves adója 21 000 forint, és emellett a biztosítást sem kell fizetned a kivonatás ideje alatt

Első lépésként érdemes ellátogatni a NAV honlapjára, ahol egy helyen megtalálod a leggyakoribb kérdéseket a gépjárműadóval kapcsolatban. Ha tudod az összeget, és azt, hogy hová, miként kell utalnod, akkor léphetsz is tovább. Magát a nyomtatványt az „Automatikus részletfizetési kérelem elektronikus
kapcsolattartásra nem kötelezett nem természetes személyek részére” néven találod meg a „Fizetési könnyítésre irányuló kérelmek” oldalon.

Vagyis a változás dacára továbbra is fizetheted a megszokott módon, két vagy akár 4-5 részletben is az összeget, sőt csökkentheted is az adó mértékét, ha a téli hónapokban kivonatod a forgalomból a gépet, amihez korábbi cikkünkben találsz segítséget és számítási példákat.