A 36 éves Alan Tait még tavaly ősszel okozott balesetet, mikor Volvója kormányánál ülve elbóbiskolt és nekiütközött egy motorjával hazafelé tartó rendőrnek. Ugyan a baleset után megkérdezte, hogy a sérült rendben van-e, de közvetlenül utána elhajtott, ezzel pedig kimerítette a cserbenhagyás vétségét.

het-ev-borton-cserbenhagyasert-8445
A 32 éves motoros többszörös csonttörést szenvedett és a baleset következtében jobb lábát térd alatt amputálni kellett (A kép illusztráció)
Végül a sofőrt hét év három hónapnyi börtönbüntetésre ítélték, illetve mellékbüntetésként tíz évre eltiltották a vezetéstől, ami ellen nem fellebbezett. Sajnos itthon sem ritkák a hasonló esetek, mivel sokan azt hiszik, ha bármilyen módon kapcsolatba lépnek a vétlen féllel és csak néhány másodpercre is megállnak az ütközés után, akkor már nem róható fel a cserbenhagyás. Ezzel szemben a valóság az, hogy a BTK Btk. 239. §-a alapján cserbenhagyásnak minősül, ha valaki a helyszínről eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült, segítségnyújtásra szorul-e. Érdemes tudni, hogy az ilyen ütközések során nemcsak a cserbenhagyó, hanem a többi közlekedő is büntethető, ha azok a helyszínre érve nem kellő alapossággal járnak el. A Btk. 166. § (segítségnyújtás elmulasztása) úgy rendelkezik, hogy aki nem nyújt tőle elvárható segítséget a sérült(ek)nek, akár 2-3 éves börtönbüntetésre is ítélhető. Már csak ez utóbbi miatt is érdemes rendszeres időközönként felfrissíteni az elsősegélynyújtási ismereteket, és büntetik vagy sem, magunkkal hordani egy kisméretű e.ü. csomagot a motorban.