Többször írtunk már róla, hogy az autós-motoros karambolok túlnyomó többségében - szám szerint 70-80 százalékában - a négykerekűek vétkeznek, s ezek közül is kiemelkedően sok az úgynevezett eléfordulásos ütközések száma. Általában ott hibáznak a sofőrök, hogy nem elég körültekintően kezdik meg a kanyarodást, majd amikor észlelik, hogy a manőverrel veszélybe sodorták a motorost, akkor pánikszerűen a fékbe taposnak, és ezzel gyakorlatilag elzárják a menekülés útját a kétkerekű elől.

A most feltöltött videón szereplő suzukis még erre is rátett egy lapáttal, ugyanis a karambol utáni sokk miatt hagyta hátragurulni a kocsit, miközben éppen mögötte feküdt az elütött motoros. Szerencsére végül nem történt tragédia, s mint a videó készítője kiemelte: azért osztotta meg, hogy figyelmesebb, körültekintőbb vezetésre ösztönözze az autósokat, hogy a jövőben kevesebb ilyen baleset történjen.

Miként kerüld el az ilyen ütközéseket?

Persze Te is sokat tehetsz azért, hogy ne válj áldozattá, élen a hatékony vészfékezés elsajátításával, amiről itt írtunk részletesen, bár ez is csak akkor segít, ha féktávolságon túl észleled az akadályt. Amennyiben nincs helyed és időd megállni, akkor lassíts le, amennyire csak tudsz, majd a vészfékezés és kikerülés kombinálásával kerüld el az ütközést vagy csökkentsd a becsapódás következményeit. Utóbbi sok-sok gyakorlást igényel, hogy rutinszerűen menjen, de érdemes rászánni az időt - ha belevágnál, itt olvashatsz róla, hogy mit és miként kell elsajátítanod hozzá.