Nemrég írtunk róla, hogy ezentúl szigorúbban büntetik a gyorshajtást Ausztria útjain, sőt akár lefoglalhatják vagy véglegesen el is kobozhatják a járművet. Mindez a gyakorlatban úgy működik, hogy ha legalább 60-70 km/órával túlléped a megengedett sebességet, akkor egyszerre integethetsz a jogsidnak és a motornak, de később – némi bírság, utánképzés stb. árán – mindkettőt visszaszerezheted.

Ausztriában lefoglalják a gyorshajtók járműveit

Amennyiben ennél is nagyobb a sebességtúllépés mértéke, és meghaladja a 80-90 km/órát, akkor dönthet úgy a hatóság, hogy – a bírság mellett – a szabálytalansághoz használt járművet is elárverezi, aminek az ára szintén az államkasszába folyik.

lefoglaltak-a-gyorshajto-motorjat
Egy magyar autósra is lecsaptak a zsaruk hétfőn: a 40 éves sofőr 218 km/órával haladt az autópályán elektromos autójával, és megelőzött egy civil rendőrautót, ami rögtön a nyomába eredt. A bírság mellett bevonták a jogsiját és lefoglalták az autóját is...

Persze többen kételkedtek abban, hogy valóban gyalog kell hazamenniük egy komolyabb gyorshajtás után, ám a rendőrök tényleg nem viccelnek – már vagy egy tucat autó pihen a zsaruknál, és tegnap lefoglalták az első motorkerékpárt is. Éppen Alsó-Ausztria útjain ellenőrizték a közlekedőket az egyenruhások, amikor Lilienfeld közelében egy 24 éves férfi a 70-es táblánál 160 km/órás tempóval szaladt bele a traffipaxba. Természetesen azonnal lefoglalták a motort és a jogosítványát is elvették, így a következő hónapokban kénytelen lesz busszal járni a pilóta, aki néhány hetes-hónapos lefoglalás után visszakaphatja a motorját – adta hírül tegnap az ORF Niederösterreich.

A hír azért lehet érdekes a hazai motorosoknak, mert Alsó-Ausztria és azon belül a Kalte Kuchl környéke a magyar túrázók egyik kedvelt célpontja, ahol a cikk alapján egész évben számíthatnak hasonló akciókra, s aki jelentősen túllépi a megengedett sebességet, sajnos jogsi és a motorja nélkül térhet haza.