· 2019. március 8. 60

Újabb vétlen motoros sérült meg

Nem a Te hibád...

Mintha csak forgatókönyv szerint zajlanának a legjellemzőbb többjárműves balesetek: a sofőr balra fordul, mit sem törődve vele, hogy szemből motoros érkezik, és már meg is van a baj.
Súlyosan megsérült egy motoros tegnap este, amikor Tata belvárosában egy 74 éves hölgy befordult előtte VW Polójával, a motorvezető pedig a kocsi oldalának csapódott. Sajnos már-már tipikusnak mondható ez a baleseti helyzet, ezért az egyenruhások újra felhívták a figyelmet rá, hogy a kétkeréken közlekedők mennyire sérülékenyek, és milyen sok balesetet szenvednek el önhibájukon kívül.
{{articleGallery[21310].caption}}
Mondhatjuk, hogy csupa sommás tanáccsal és figyelmeztetéssel álltak elő, de sajnos továbbra is az alapvető igazságokat kell ismételni, hogy rögzüljön a sofőrök és a motorosok fejében.
- A sok helyen még kátyús és a téli síkosságmentesítés miatt csúszós aszfalton nem úgy tapadnak az abroncsok, mint nyáron, míg a foltokban árnyékos részeken - az éjszakai párafoltok miatt - méterről-méterre változhat a tapadás. Ez főként a lakott területen kívüli, erdővel szegélyezett utakon okozhat meglepetéseket.
- A tavaszi felkészítésre is érdemes időt szakítani, s ha nincs is idő vagy pénz egy átfogó szervizre, legalább az alapvető teendőket végezzék el (elektromos rendszer vizsgálata, általános ellenőrzés, és ha szükséges, akkor a hűtő- és fékfolyadék cseréje stb.)
- Érdemes átmozgató gyakorlással kezdeni a szezont, egy pályán vagy akár csak üres parkolóban eltölteni pár órát, amíg visszatérnek a régi reflexek, és a vészhelyzetek kezelése (pl. intenzív fékezés és kikerülés) is rutinszerű mozdulattá válik.
Továbbá azt se felejtsük, hogy az autós-motoros ütközések többsége a négykerekűek hibájából fakad, szóval nem elég, ha valaki megfontoltan közlekedik - arra is muszáj felkészülnie, hogy más hibája miatt kényszerül váratlan manőverre az utakon.