A legtöbb motorosnak egyértelmű, hogy ha egy korty alkoholt is ivott, akkor nem ül motorra. Ezért aztán általános vélemény, hogy egyáltalán nem is jellemző a nagymotorosokra, legfeljebb a robogósokra, hogy ittas vezetésen kapják őket.

Másnap még veszélyesebb motorozni

Sajnos a valóság sokkal kiábrándítóbb: a legmelegebb nyári hónapokban 3-4 naponta (!) helyszínelnek balesetet okozó, ittas motorkerékpár-vezető miatt, évente pedig összesen 40-50 ilyen karambol történik. Ráadásul ezek csak a közlekedési balesetek, és ennek sokszorosa az olyan igazoltatások száma, ahol „csak” az alkoholos befolyásoltságot állapítják meg, de – szerencsére – nem történik ütközés.

motorkerekparral-ittasan-okozott-balesetek
Finn módszerrel ellenőrzi a rendőrség, hogy az autósok-motorosok fogyasztottak-e alkoholt indulás előtt. Ez a motoros józan volt, és igencsak kreatív is – elég csak ránézni a Bosozoku stílusú kipufogóra...

A robogósoknál értelemszerűen magasabbak a számok: a segédmotorok vezetői általában két-háromszor több balesetet okoznak ittasan, de a két géposztály együtt sem érheti utol a bringásokat, akik nevéhez ilyenkor nyáron havi 20-30 ittas karambol kötődik. Egyébként az autóvezetőknél folyamatosan csökken az ittasan vezetők aránya, de így is elképesztően magas, évi 1100-1200-ra tehető a spicces sofőrök által okozott karambolok mennyisége.

motorkerekparral-ittasan-okozott-balesetek
Menekülés közben kapták el ezt a 33 éves sárszentlőrinci motorost, aki akkor is csak azért állt meg, mert túl laza volt a lánc a motorján, ezért leesett, a zsaruk pedig rögtön elő is állították a férfit. A motoros bevallotta, hogy soha nem volt vezetői engedélye, ráadásul év elején fél évre eltiltották a vezetéstől, majd azzal tetézte a bajt, hogy az alkoholszonda is pozitív értéket jelzett nála...

Ráadásul nem csak maga az alkohol jelent veszélyt a motorosokra – derült ki az ORFK-OBB tegnap feltöltött videójából – ugyanis a motorkerékpár vezetése összetettebb feladat, mint az autóé, ezért előfordulhat, hogy tompán, másnaposan még veszélyesebb motorra ülni, mint közvetlenül egy-két pohár ital elfogyasztása után.