· Képek: PrevArt · 2018. április 5. 55

Baleset-megelőzési kisfilm motorosoknak

Te döntesz!

A tavasz közeledtével ismét a motorosokhoz szóló kisfilmmel jelentkezett a rendőrség, de az autósokról sem feledkeztek meg.
Az elmúlt évek baleseti statisztikái azt mutatják, hogy még mindig rendkívül magas az úgynevezett egyjárműves motorbalesetek száma, vagyis az egyszerű kicsúszásoké, ahol a pilótán kívül más nem érintett, illetve nem sérül meg. Ehhez még gyorshajtást sem kell elkövetnie, hiszen gyakran ártatlan helyzetekből következik a baleset, amikor a kanyar vagy kereszteződés bevehető lenne az adott sebességgel, ám valamilyen vezetéstechnikai hiba miatt ez mégsem sikerül a pilótának. Különösen a szezonkezdetre jellemzők az ilyen incidensek, amikor a rutinosabb vezetők is könnyebben hibáznak a berozsdásodott reflexek miatt.
Erre világít rá a PoliceHungary csatornáján közzétett videó is, melyben hangsúlyozzák, hogy itt nincs második esély: utólag könnyű okosnak lenni, de sokkal jobb döntés inkább megelőzni a bajt. Persze az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságnál nem feledkeztek meg a motorosokat érintő egyik legkomolyabb problémáról sem, a többjárműves ütközésekről, melyben a statisztikák szerint tízből hét-nyolc esetben vétlenek a kétkerekűek:
Nem mai darab, de szerencsére most, a szezon elején újra fel-felbukkan az OBB több mint harmincezer megtekintést jegyző klipje
Igazi motorozásra csábító, napos, 20-22 fokos meleg lesz hétvégén, ami garantáltan motorosok ezreit csábítja az utakra. Izgatottság ide vagy oda, a szakemberek azt javasolják, közlekedjünk felelősségteljesen, előrelátóan, mert hosszú még a szezon - ne játszunk „Rossit” az utakon, és főleg ne az első túrán, amikor pár hónapos kihagyás után nem úgy mennek a manőverek, mint az utolsó őszi motorozáskor.