„SMIDSY”. Mi ez, valami becenév? Hát nem: angol nyelvterületen az egyszerűség kedvéért már csak ezt a rövidítést (amely a „Sorry mate, I didn’t see you” kezdőbetűiből áll össze) használják az egyik leggyakoribb baleseti okra, amikor is az útra kikanyarodó autós nem veszi észre a közeledő motorost. Akár még vicces is lehetne az efféle szellemes névadás, de nagyon nem az, hiszen ilyen és hasonló, hétköznapi szituációk miatt Nagy-Britanniában havonta átlagosan 25-30 motoros szenved súlyos sérüléseket vagy veszíti életét, és biztosak lehetünk abban, hogy más európai országokban ennél is rosszabb a helyzet.

motoros-biztonsagi-tippek-fuzet
Á, ilyet még senki nem látott a magyar utakon! Bocs, nem ide... A füzet abban is segít, hogy kivédjük az ilyen helyzeteket

Nem akarták tétlenül szemlélni a kissé aggasztó tendenciákat, ezért a Devitt összefogott DocBike nevű jótékonysági szervezettel, valamint a rendőrség által életre hívott BikeSafe kezdeményezéssel. A DocBike traumatológusokból és mentőorvosokból áll, akik aztán tudnának mesélni arról, hogy mi lesz a külső és önhibából fakadó csattanásokból és bukásokból. A másik résztvevő, a profi rendőrmotorosokat és trénereket tömörítő BikeSafe pedig a jogsi megszerzése utáni, „posztgraduális” képzéseket tart, amelyeknek fontosságát minden hullámhosszon igyekszik nyomatékosítani (ahogyan mi is tesszük már régóta).

motoros-biztonsagi-tippek-fuzet
Hasonlóak a baleseti okok, mint hazánkban: motoros elé ki- vagy bekanyarodó, esetleg az álló sorból hirtelen sávot váltó sofőr. Persze szóba kerül a rossz ívválasztás, a relatív gyorshajtás (pl. túl nagy kanyarsebesség) és a csordaszellem is, mint gyakori tényező a sajáthibás eséseknél

A hármas együttműködés eredményeként most megszületett egy 14 oldalas kis füzet, amely a hat legtöbbször előforduló, komoly veszélyt hordozó szituációt veszi sorra jól érthetően, itt-ott némi angolos humorral fűszerezve. Emberbaráti kezdeményezésről lévén szó, az ötletgazdák digitális formában bárki számára elérhetővé tették a „Why motorcyclist crash... and how to stop it happenint to you” című, angol nyelvű füzetet, amely innen tölthető le.