Aki gyakran jár Ausztriába vagy Olaszországba motorozni, tudhatja, hogy néha komplett műszaki vizsgákat „zavarnak le” az útmenti parkolókban. Ha ott kiderül, hogy kopott az abroncs, elöregedett a fékfolyadék vagy más súlyos kihágást találnak, akkor már repülhet is a rendszám.

motorosokat-igazoltatnak-a-matraban
Motorosokat ellenőriznek a Mátrában

Nos, itthon nem kell ilyen drákói szigorra készülni, de érdemes felkészülni a rendőri jelenlétre a szerpentineken.

Főként a kipufogókat és abroncsokat ellenőrzik a rendőrök

– Az Egri, valamint a Gyöngyösi Rendőrkapitányság is kiemelt figyelmet fordít a nyári időszakban a motorosok ellenőrzésére. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztályának munkatársaival közösen 2021. április 24-én a 24-es számú főút mátrai szakaszán tartottak ellenőrzés, melynek célja a balesetek megelőzése, illetve a szabályszegők kiszűrése volt – áll a rendőrök friss közleményében.

motorosokat-igazoltatnak-a-matraban
Főként a kipufogóra, abroncsra és az engedély nélküli átalakításokra összpontosítanak a razziákon

A korábbi razziák tapasztalatai alapján a kopott vagy közúton nem használható (slick) abroncsok jelentik a leggyakoribb gondot az ellenőrzések során, az pedig a mátrai polgármesterek levele után kicsit sem meglepő, hogy a kipufogók is kiemelt figyelmet kapnak – közeltéri méréssel ellenőrzik a dobok dB-értékét.

motorosokat-igazoltatnak-a-matraban
Hasonló ellenőrzésekre az elkövetkezendő időszakban is számíthatnak a motorosok Heves megye útjain – mondták el a zsaruk

A megállított motorosok elmondása szerint nem szőrszálhasogatók az egyenruhások, ha alapvetően „tiszta” a gép, nem kötekednek egy-két decibel miatt, s ez nem véletlen. Maguk a zsaruk erősítették meg, hogy

ötven motorosból csak négynél találtak valamilyen jogsértést, vagyis a többséggel minden rendben volt.

Emellett a korábbi „sláger”, az érvényes kategória nélküli vezetés és az engedély nélküli átalakítás egyre ritkábban fordul elő, legalább is ezeket nem emelték ki a zsaruk a friss közleményekben.

motorosokat-igazoltatnak-a-matraban
„Ötven motorból csak négynél találtak valamilyen jogsértést” 

Most hétvégén akár 25 fok is lehet, tehát jó eséllyel ismét sok motoros lesz a Mátrában. Ha te is arra túráznál, előtte mérd meg a kipufogód dB-szintjét – amihez itt találsz segítséget –, illetve vizsgáld át az abroncsokat, hogy továbbra se adj munkát a rendőröknek, és a mátrai polgármesterek se mondhassák: csak a baj van a motorosokkal.