Jóllehet, az Unión belül is nőtt a motorok iránti kereslet, ám ha Európát mint földrészt nézzük, még nagyobb a különbség az előző évekkel összevetve. Idén csak az első 10 hónapban 2 150 000 új motor és robogó talált gazdára, bár ebbe belatartoznak a rendszámos robogók és a motorként regisztrált quadok, valamint háromkerekűek is.

Érdekesség, hogy az európai motorpiac fellegvárának tartott Olaszország csak az Unión belül listavezető, ugyanis Törökországban elképesztő mennyiségű, több mint 603 000 új kétkerekű talált gazdára január és október között.

Összesen 38 európai ország motorpiaci trendjeit elemezték a Motorcyclesdata oldalon, és ebből kirajzolódott, hogy a 9 államot tömörítő közép- és kelet-európai régió kiugróan teljesített idén – itt több mint duplájára nőttek az eladások.

motorpiac-2023-december-magyarorszag
Az Unión belül Olaszország, Európában pedig Törökország a listavezető, már ami a 2023-ban eladott új segédmotorokat és motorkerékpárokat illeti

Az egyes gyártók versenyében továbbra sincs ellenfele a Hondának, a japán márka a legsikeresebb földrészünkön, nyomában a Yamahával, a Piaggióval, az itthon kevéssé ismert Kubával és a BMW-vel.

Rekordot dönthet a magyar motorpiac

Időközben a Datahouse összesítette a hazai motorkerékpár-piac első 11 hónapjának eredményeit, amiből kiderült, hogy nagyon hasonló a márkák sorrendje Magyarországon is, mint Európában.

motorpiac-2023-december-magyarorszag
Idén már több mint 6300 új nagymotor állt forgalomba hazánkban, ami főként akkor elismerésre méltó, ha tudjuk, hogy a COVID előtti utolsó szezonban, 2019-ben ez a szám a négyezret sem érte el...

Kicsit sem meglepő, hogy továbbra is a Honda az éllovas, ám mögötte alaposan átalakultak a helyezések az utóbbi években. A BMW és a Yamaha magabiztosan őrzi dobogós helyét, ám a Suzuki már csak negyedik a KTM és a Benelli előtt. Azt is megtudhattuk, hogy immáron 99 motormárka (!) van jelen Magyarországon, amiből csaknem 80 valóban értékesített is motorokat 2023-ban. Olyan egzotikus nevek szerepelnek a felsorolásban, mint a Barton Motors, a Black Tea Motorbikes, a szinte teljesen elfeledett Romet a vagy éppen a kedvező árú és extra nagy rakterű gépeiről ismert RAP.

motorpiac-2023-december-magyarorszag
Amíg az autóiparra éppen rászámolnak a járvány okozta állas után, a kétkerekűek népszerűsége egyre csak nő

Minden oka megvan tehát a gyártóknak és a kereskedőknek, hogy bizakodva várják a következő szezont, hiszen az utóbbi 6-8 évben szinte töretlenül és egyre gyorsuló ütemben nőtt az eladott új motorok száma.

A legnépszerűbb márkák Magyarországon (2023. január-november között, új motorkerékpárok)

1. Honda
2. BMW
3. Yamaha
4. Suzuki
5. KTM
6. Benelli
7. Kawasaki
8. Keeway
9. Piaggio
10. Triumph
11. Aprilia
12. Vespa
13. Ducati
14. Harley-Davidson
15. Royal Enfield
16. Moto Guzzi
17. Husqvarna
18. HSUN
19. Voge
20. Brixton