Az eddig robogókról és az idén ősszel bemutatott, ultrakönnyű e-endurókról ismert NIU új géposztályban veti meg a lábát: 2024-ben piacra dobja a vállalat eddigi legerősebb gépét, egyben első csupaszmotorját, az RQi-t.

niu-rqi-bemutato-2024
NIU RQi

Megjelent a NIU RQi

A modell főként azzal tűnik ki az A1-es elektromos motorok tömegéből, hogy alapáras, kétcsatornás ABS-szel és kifinomult kipörgésgátlóval kerül forgalomba, ami korántsem elterjedt a kategóriában. Villanymotorja 93%-os hatékonyságú, csúcsteljesítménye 7,5 kW, míg hatótávja legfeljebb 105 kilométer. Ehhez az energiát két 72 V-os, 36 Ah-s akksiból nyeri, melyek kivehetőek a motorból, azaz akkor is töltheti a tulajdonos, ha éppen az utcán parkol a géppel, és nincs kéznél konnektor.

niu-rqi-bemutato-2024
A formavilág a mai, benzines 125-ösöket idézi, csak a kipufogó hiánya árulkodik róla, hogy ez a négyüteműeknél sokkal fürgébb, tisztán elektromos gép. Mindössze 2,9 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 50 km/órára, amivel simán maga mögé utasítja a szintén A1-es belső égésűeket

A csupán 186 kilós menetkész tömegű RQi kereken 100 km/órás végsebességre képes, minden világítóteste LED-es, és a mai trendeknek megfelelően színes TFT-műszerről olvashatóak le az adatok. Felszereltsége is kiemelkedőnek számít a géposztályban, elvégre a már említett blokkolás- és kipörgésgátlón felül a kulcsnélküli indítás, a GPS-alapú lopásgátló és az online nyomkövető is alapáras.

niu-rqi-bemutato-2024
Rendhagyó részlet, hogy első-hátsó kamerával felszerelve kerül forgalomba a motor...

Már jövő tavasszal megkezdődhet az RQi forgalmazása – melyről itt találtok további részleteket –, és úgy tűnik, az ára is versenyképes lesz: a hírek szerint 7999 eurót kóstál majd a NIU újdonsága.