A COVID-járvány óta alaposan megváltoztak a vásárlói szokások, sokkal nagyobb szerepet kaptak a kereskedelemben a kiszállítással foglalkozó cégek és egyéni vállalkozók. Igen ám, de az amúgy is zsúfolt nagyvárosokban egyszerűen nem hatékony teherautóval fuvarozni a rendeléseket, míg motoron képtelenség elvinni nagy kiterjedésű, több száz kilós, esetleg hűtést igénylő tárgyakat. Felismerték ezt a RAP tervezői is, ezért az utóbbi években kifejlesztették a városi és elővárosi áruszállítók új nemzedékét, mely tökéletesen egyesíti az autós és a motoros fuvarozás előnyeit.

Motorként használható az 1600 literes rakterű RAP Agile

Így született meg a háromkerekű, kanyarban mégis dönthető RAP Agile, Cool, Micro és Pickup modell, mely azonos műszaki alapra épül, de eltérő célközönséget szólít meg.

rap-micro-elektromos-kisaruszallito
A legnagyobb rakterű, 1,6 köbméteres RAP Agile

Az Agile azoknak készül, akik viszonylag kis tömegű, de nagy kiterjedésű árut szállítanak, legalábbis erre utal, hogy 1600 literes (!) raktérrel büszkélkedhet és negyed tonnás tömeggel terhelhető. Kistestvére, a Micro is bőséges, 500 literes rakteret kínál, és ugyan terhelhetősége csekélyebb, 115 kg, dinamikusabb gyorsulással és magasabb, 65 helyett 75 km/órás végsebességgel kárpótolja a vezetőt.

rap-micro-elektromos-kisaruszallito
Többek között étel- és levélkiszállítók célszerszáma lehet a fürge és takarékos RAP Micro

A kvartett harmadik tagja a Pickup, mely nevéből fakadóan egyszerű, nyitott platós kisáruszállító, mégpedig közel másfél méter hosszú raktérrel. Persze az sem akadály, ha ennél hosszabb tárgyakat szeretne szállítani a tulajdonos, mert a hazai szabályok szerint (47. § Teherszállítás) akár 210 cm-es rakomány is felpakolható a nyitott platóra, ha az hátrafelé lóg le a járműről.

rap-micro-elektromos-kisaruszallito
A teherautók és a robogók erényeit egyesíti a platós RAP Pickup

A RAP Cool elnevezésű kivitel természetesen hűtött és fagyasztott áruk szállítására szolgál, mely A energiaosztályú hűtőjével -23 és +10 fok közötti állandó hőmérsékletet biztosít a futárra bízott ételeknek, virágoknak vagy éppen gyógyszereknek.

rap-micro-elektromos-kisaruszallito
Akár -23 fokra lehűthető a – tolatókamerával is felszerelt – RAP Cool raktere

Miért vezethető B-s jogsival, ha motorkerékpár?

A RAP legfőbb előnye a hazai közlekedésben, hogy L5e-B besorolású, tehát motorkerékpárként használható buszsávban – tudta meg a forgalmazó a Közlekedési Hatóságtól –, ugyanakkor a B jelzés révén személyautós jogosítvánnyal is vezethető.

rap-micro-elektromos-kisaruszallito
A hatótáv – kiviteltől függően – 76 és 110 km között változik, a 20 és 80% közötti töltés mindössze másfél óráig tart. Nagy előny, hogy egyszerű 230 voltos hálózatról és Type 2 kábellel is tölthető a jármű

Nem kell tehát motorjogsis alkalmazottat keresni a vezetéséhez, ugyanakkor parkolási díj fizetése nélkül használható a nagyvárosokban, parkolhat járdán és a buszsávban kikerülheti a feltorlódott kocsisorokat. Ráadásul a csekély fogyasztás és a gyors töltés révén szinte egész nap dolgozhat, derült ki a külföldi futárcégek tapasztalataiból.

Az olasz Amazon például napi 240 (!) csomagot szállít ki a RAP háromkerekűivel, ami sem autóval, sem motorral nem lenne megoldható ilyen hatékonyan.

Nem véletlen, hogy számtalan nemzetközi vállalat (pl. Deutsche Post, Metro, UPS stb.) használja városi és elővárosi áruterítésre, mivel 5 kWh-s átlagfogyasztása és mindössze 90 perces 20-80% közötti töltése egyaránt ideálissá teszi ilyen feladatokra.

Mivel a RAP dönthető, tempós kanyarodás közben sem válik instabillá. Komoly előnye, hogy Magyarországon fontos előjogokat élveznek a motorosok, hátrányként a szerényebb időjárás-védelem és a kötelező bukósisakhasználat említhető a hagyományos furgonokkal szemben

Mennyibe kerülnek a RAP háromkerekű áruszállítói?

A hatékonyság és a viszonylag nagy hatótáv dacára a RAP modelljei árban is versenyképesek. Az alig három méter hosszú, mégis nagy rakterű jármű úgy harmadannyit kóstál, mint egy elektromos teherautó, sőt a RAP Micro a flottavásárlóknak csak nettó 2,4 millió forintba kerül, azaz a nagyobb robogókkal versenyez árban. Ehhez mérten a Pickup felára alig 400 000 forint, míg az óriási, 1600 literes rakterű Agile-t – szintén flottavásárlóknak – nettó 2 835 039 forintért kínálják. Mivel mindegyik változat N1 besorolású, a cégek és az egyéni vállalkozók visszaigényelhetik az ÁFA-t a jármű vételárából.

Így készül a RAP kisáruszállító

A RAP első példányai máris megérkeztek Magyarországra, sőt itt jelentkezhetsz ingyenes tesztvezetésre is a hazai forgalmazónál.