A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) tegnap hivatalosan is megerősítette, hogy még áprilisban új rendelkezések születtek, mely alapján 2024. július 16-tól csak érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet használni bizonyos elektromos rollereket.

Júliustól rollerekre is kötelező lesz biztosítást kötni

Az április 30-án kihirdetett rendelkezések szerint egyes mikromobilitási eszközökre, többek között egykerekűekre, Segwayekre és elektromos rollerekre is kiterjed majd a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb). A jármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e biztosítást kötni rá, és ezt nem a hatóság ellenőrzi: minden üzembentartó saját felelőssége, hogy ellenőrizze gépjárműve nettó tömegét, illetve tervezési sebességét, és ez alapján kössön vagy ne kössön szerződést – hangsúlyozta a Mabisz.

roller-kotelezo-biztositas-2024-julius
Kiemelték, hogy mivel a rollereknek nincs forgalmi engedélye, az számít üzembentartónak, aki éppen vezeti a járművet, tehát az ő felelőssége, hogy biztosítás legyen rajta

A biztosítóknak közel egy hónapjuk van összeállítani és kihirdetni a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtarifájukat. Ugyanakkor a SIGNAL IDUNA Biztosító máris közzétett egy ábrát, mely szerint a 14 km/óránál gyorsabb és/vagy 25 kg-nál nehezebb rollerek idén nyártól csak érvényes biztosítással közlekedhetnek.