Még három évvel ezelőtt, 2021. március 23-án történt baleset a Rottenbiller utcában. Akkor egy megkülönböztető fény- és hangjelzést használó mentő úgy haladt át a kereszteződésen – melyben tilos jelzést mutatott a közlekedési lámpa –, hogy a vezető nem győződött meg arról, biztosítja-e a balról érkező összes jármű az akadálytalan továbbhaladást. Ennek következtében a zöld lámpánál a kereszteződésbe behajtó, balról érkező motoros nekiütközött a mentőautónak, és a motoros életét veszítette.

Szabályos sebességgel sem kerülhette volna el az ütközést

A jogot és a kéklámpásokra vonatkozó szabályokat nem ismerők láthatóan megrökönyödtek rajta, hogy a tegnapi tárgyaláson másfél év, három évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság a mentőautót vezető sofőrt, holott a motoros szabálysértése egyértelmű volt.

rottenbiller-utca-mento-motor-baleset

Az indoklásban kiemelték, hogy

bár a motoros a megengedett legnagyobb sebességet túllépve, majdnem 80 kilométeres óránkénti sebességgel haladt, az ütközést kisebb sebességgel sem tudta volna már elkerülni, így a sértett halála ekkor is bekövetkezhetett volna.

 Az ügyészség álláspontját osztva a bíróság megállapította, hogy a vádlott a riasztás során köteles lett volna a KRESZ szabályai szerint eljárni, ugyanis

a megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű vezetője a közúti jelzéseket, rendelkezéseket figyelmen kívül hagyhatja, ha magatartásával a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, és meggyőződött arról, hogy a közlekedés többi résztvevője az akadálytalan továbbhaladást lehetővé tette.

Közölték azt is, hogy a vádlott, a Covid-járvány miatti lezárások idején, budapesti viszonylatban néptelen utakon haladt, hozzávetőleg 60 kilométeres sebességgel. A büntetés kiszabásánál a bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a büntetlen előéletű vádlott hosszú időn keresztül állt büntetőeljárás hatálya alatt. A keddi ítélet nem jogerős, mert mind az ügyészség, mind pedig a vádlott és védője fellebbezést jelentett be ellene – tették hozzá.