Aligha találunk erősebb érveket a motoros életmentő tanfolyamok elvégzése mellett, mint a nebulók történeteit, akiknek később a gyakorlatban volt szükségük az oktatáson elsajátított fogásokra és tudásra. Az első ilyen eset még 2022-ben történt, amikor az M1-es autópályán történt karambol, és az arra tartó motoros egy mindössze 1-2 hónapos csecsemő sérüléseit látta el. Noha a szülők külföldiek voltak, nem beszéltek angolul, így először elutasítóak voltak az önkéntes segítővel szemben, de látva határozott mozdulatait, végül rábízták a vérző gyermek ellátását.

Miután mindenki megvolt, összeszedtem a cuccaimat, és ránéztem még egyszer a 9-10 éves kissrácra: már jól volt, nem sírt annyira, majd újra megnéztem a néhány hetes babát is. A vérzés alábbhagyott, illetve szépen alvadt. Az apukája tekintete és ökölpacsija már örökre velem marad

- írta akkor a mentésben résztvevő motoros.

x-aid-bikers-elsosegely-tanfolyam
Az ilyen szimulációs, gyakorlati képzések célja, hogy olyan tudást adjunk (nem csak) motorosoknak, hogy egy baleset helyszínéhez érkezve pánikolás helyett segítséget nyújtsanak a mentők kiérkezéséig – foglalták össze a képzés lényegét az oktatók

Ő volt az első, aki az X-Aid képzésein szerzett tudásával segített valakin, most pedig egy újabb résztvevő írt az oktatóknak, hogy beszámoljon kalandjairól:

Szeretném megköszönni még egyszer azt, hogy anno ott voltatok es felkészítettetek minket egy kicsit jobban. Ma én voltam lényegében az első egy motoros balesetnél itt Németországban.: a srác lerepült a kanyarban az útról, be az erdőbe. En másztam le először hozzá az erdőbe, és kommunikáltam vele. Tettem, amit tudtam, és úgy gondolom, hogy szükség is volt rá. Végig nyugodt maradtam, és hálás vagyok érte, hogy ma nem egy pánikhelyzetbe csöppentem, hanem kézben tartottam mindent. Végül helikopter vitte el a srácot, aki valamennyi tudta mozgatni a végtagjait, nem volt jó állapotban, de ez most nem lényeges. Azóta ha alkalmam van, elmondom mindenkinek a sisak helyes, biztonságos levételét, sőt ma is megmutattam ezt a másik motoros srácnak, aki segített nekem a balesetnél. Szóval köszönöm még egyszer!

- állt a hálás motoros üzenetében.

Mindössze 11-12 ezer forintba kerül a négyórás Motoros Társmentő Képzés, tehát igazán nem sok idő és pénz azért, hogy vészhelyzetben Te is tudatosan, higgadtan cselekedj, és segíts valakin. Főleg, hogy a balesetekben általában a velünk utazók ellátása a legfőbb feladat, ami nem múlhat azon, hogy emlékszünk-e a jogsiszerzéskor, 10-20 éve (sem) tanultakra, vagy egy képzésen elsajátítjuk a legfontosabb, szó szerint életmentő fogásokat.