félrevonulhatunk egy index-topicba :-)
Ezen a fórumon szerintem rengeteg olyan dolog történik, ami nem kifejezetten a fenntartható fejlődést célozza :)
vedd hozzá, hogy a félrerakás (amit itt páran reklámoztak :-)) is kiadás, ebben a formában. Egy olyan "költés" egy adott hónapban, amit ha nem tudsz megtenni, színvonal-esésként élheted meg. nem?
ahogy az embernek nőnek a jövedelmei, hozzászokik, és addig nyújtózik. tehát pl kijön valaki 150 nettóból, aztán eljut 300 nettóig, ezután 150-re visszaesve már nem biztos, hogy örül. Valamit valamiért: több lesz az ideje, egyes "világi hívságokat" feladhat, stb. KIVÉVE, ha családot tart el........ Ismerek olyat, aki banki állását otthagyva - megfelelő tanfolyam után - elment személyi edzőnek úgy, hogy nulláról kezd klientúrát építeni. IRIGYLEM.
"Ma reggel olvastam egy patika újságban, hogy a 3X csajszi megelégelte a "menő ügyvéd, dől a lé" státuszt és elment fodrásznak."
Ezzel az a probléma, hogy az emberek 99%-a nem teheti meg, hogy "na jó meguntam, most mást csinálok, bár abban nincs pénz". Tehát jól hangzik, hogyha én is megunom az informatikát, akkor majd hirtelen kertész vagy asztalos leszek (mert nagyon szeretnék az lenni!), csak sajnos nem áll úgy a helyzet, hogy hirtelen elviselném ha a fizum jelentős része elillanna.
Ez kábé akkor lehet igaz, ha legalább annyi pénzed van, ami elég arra, hogy életed végéig biztosítsa az "alapvető" szükségleteidet. Na akkor eljutottál a Maslow piramis tetejére és kezdheted az önmegvalósítást. Addig sajnos kényszerpálya van. Kinek kisebb kényszer, kinek nagyobb.
Én azt gondolom erről az egészről, hogy az lenne a legjobb, ha az emberek nem úgy választanának maguknak foglalkozást, hogy melyik fizet a legtöbbet, vagy hol kell a legkevesebbet dolgozni. Tudom, hogy sok a kényszer, meg külső behatás, meg 14 évesen ( 18 ) nem mindenki képes eldönteni, hogy mi szeretne lenni. Pedig az ideális az volna, ha mindenki olyan munkát végezne amit szeret, ami érdekli. Valószínűleg ez pozitívan hatna a mind a teljesítményre, mind pedig a munka minőségére. Más kérdés, hogy egy idő után lehet, hogy váltani kell. Oda talán - feltéve, hogy nem kényszerből megy- még nagyobb bátorság kell. Ma reggel olvastam egy patika újságban, hogy a 3X csajszi megelégelte a "menő ügyvéd, dől a lé" státuszt és elment fodrásznak. Az élete ezáltal nyugodt és kiegyensúlyozott lett. Pedig később sokkal nehezebb a váltás.
A P..a rangsor kapcsán azt ismeritek? :
Két tengerész barchobázik:
- Gondoltál?
- Igen.
- Rákérdezhetek?
- Igen.
- Pi*a?
- Nem
- Akkor rum!
Én inkább úgy mondanám, hogy a diplomák 80%-a nem ér semmit. A maradék 20-ért meg le is kell tenni valamit az asztalra. Na ez a 20% lesz a jól kereső, könnyen elhelyezkedő, a többi 80 meg a panaszkodó.
Nekem nincs diplomám, csak OKJ, ami kb szintén nem sok mindenre jó. Persze elkezdeni el lehet vele, felvesznek jó szar pozícióba, aztán ha jó vagy, akkor tovább tudsz lépni.
Sajtburgert árulni nem biztos hogy fog a diplomás, hacsak nincs annyi esze hogy eltitkolja. Anno az Auchanba azért nem akartak felvenni nyárra, mert volt egy érettségim és egy nyelvvizsgám, ami azt jelenti, hogy túlképzett vagyok.
Azt hiszem te ezt kicsit magadra vetted. Nem azt akartam kifejezni, hogy kis senkinek nézem azt, akinek nincs diplomája. Arra utaltam, hogy kikerülve a középsuliból nem fogsz tudni úgy "beleugrani" az életbe, hogy "na akkor rögtön félreteszek havi 200K-t". Ehhez el kell érni egy szintet. Ha egyetemre mész akkor a suli mellett nem tudsz ennyit összeszedni, ha nem mész egyetemre, akkor meg úgyis fel kell küzdened magad, mert alulról indulsz. Abban maximálisan egyetértek, hogy ma nagyon sok egyetem csak azért van, hogy Jóózsinak és Marinak legyen egy papírja, hogy a büszke szülő kihúzhassa magát, meg persze a gyerek is örül. Valóban semmire nem lesz jó a papírja, de lehet, hogy az ő élete már el van rendezve.
A diplomás dolgot szerintem erősen "sarkosan" nézed. A diploma nem ér semmit vagy nem fog érni semmit kijelentés igen erős túlzás. Itt inkább arról van szó, hogy a sok "kamu" diplomás lesz az, aki majd sajtburgert ad el neked idővel. De egy jó diplomával és jó eredménnyel ez nem hiszem hogy így lenne. Orvos, informatukus, gépész? Ők sosem fognak sajtburgert árulni és diplomás éveik messze meg fognak térülni a későbbiekben.
Nem volt veszes, csak onmerseklet kellett