Az elmúlt hetek tavaszias időjárása az utakra csábította azokat is, akik egyébként novembertől márciusig nem használják a motorjukat. Sajnos balesetekből sincs hiány így tavasszal, és mint megszokhattuk, a többjárműves ütközésekben továbbra is jobbára vétlenek a motorosok – tízből 7-8 karambolban a másik fél hibázik.

2024-szezon-kezdo-tanacsok-rendoroktol
– A motorosok baleseti kockázata jóval nagyobb, mint a gépkocsival közlekedőknél, hiszen őket nem védi biztonsági öv, légzsák és a gépjármű karosszériája sem – tudtuk meg az egyenruhásoktól

Hogy megelőzzék a további karambolokat vagy legalábbis csökkentsék a számukat, a zsaruk néhány pontban összefoglalták legfontosabb szezonkezdő tanácsaikat.

Rendőrök jótanácsai motorosoknak

Jóllehet, közhelyesnek tűnhet a felsorolás, de ne feledd, hogy ami közhelyes, az igaz is, tehát hasznos lehet minden kezdőnek és tapasztaltabb motorosnak.

2024-szezon-kezdo-tanacsok-rendoroktol
– A körültekintő motorozás a közlekedés többi résztvevője miatt is fontos, hiszen jó pár hónapig az autósok, kerékpárosok, gyalogosok sem láttak motorosokat, így nekik is újra meg kell szokni a jelenlétüket az utakon – tették hozzá a zsaruk

Ezúttal a Vas megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei üzentek a két- és négykeréken közlekedőknek – érdemes megfogadni a tanácsaikat:

– Kizárólag kifogástalan műszaki állapotú motorral induljanak útnak!
– Használjanak megfelelő védőfelszereléseket! A jó minőségű bukósisak viselése is csökkentheti a sérülések kockázatát! Semmiképpen se megszokásból vagy rutinból vezessenek!
– Mindig fokozott figyelemmel hajtsanak végre egy-egy előzést vagy kanyarodást! Nagyon fontos, hogy minden esetben az út-, a terep-, valamint a látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg sebességüket!
– A balesetek elkerülése érdekében körültekintően vegyenek részt a forgalomban, és mindig tartsák be a közúti közlekedés szabályait!
– A sebesség nem megfelelő megválasztása az egyik kiemelt baleseti ok, ezért fokozott óvatossággal és mérsékelt tempóval közlekedjenek!
A gépkocsival közlekedők – a gyalogosokra, a biciklisekre és a motorkerékpárosokra tekintettel – fokozott körültekintéssel kezdjék meg a kanyarodást, a sávváltást, és az elsőbbségadásra vonatkozó szabályokat mindig tartsák be!

Hogy miként készítheted fel magad és a motorod a szezonra, arról itt olvashatsz, míg korábbi sorozatunkban arról meséltünk, hogyan sajátíthatod el egyedül, segítség nélkül a leghasznosabb vezetéstechnikai trükköket, fogásokat.