Az Európai Unió új szabályokat hozott, hogy a jövőben minél könnyebb, gyorsabb legyen elektromos járművek töltése a fontosabb tranzitutak mentén. A csomagban előírják például az oszlopok minimális töltési sebességét, valamint azt, hogy a gyorsforgalmi utakon legfeljebb 60 kilométerenként kötelező gyorstöltőket telepíteni. Mindennek céldátuma 2025 december, azaz bő két éven belül megvalósulhat.

eus-javaslat-60-km-enkent-kotelezo-gyorstolto

Talán ennél is fontosabb, hogy az előírások véget vetnének a kötelező alkalmazások, előfizetések használatának, hiszen jelenleg szinte csak úgy használhatóak a gyorstöltők, ha előtte az ember regisztrál és/vagy előfizet a szolgáltatásra, amihez nélkülözhetetlen az okostelefon és némi affinitás az appok világában.

Az új szabályozásban kikötik, hogy a fizetésnek ugyanolyan egyszerűen, flottul kell zajlania, mint egy benzinkúton, ahol bárki eldöntheti, hogy készpénzzel, kártyával, telefonnal stb. szeretné kiegyenlíteni a számlát.

eus-javaslat-60-km-enkent-kotelezo-gyorstolto

Mivel egyre több az olyan motorkerékpár, ami tölthető a nyilvános oszlopokon – mint például a BMW CE 04 vagy a Harley-Davidson LiveWire –, ez a 60 kilométeres szabályozás teret nyithat a nagy teljesítményű, jobbára városon kívül használt elektromos motorok elterjedésének is.