Persze ha sűrű az olaj az azt is jelentheti, hogy nagyon régen cserélték, nem szerencsés helyzet az sem.
átnázem hogy jobban képbe legyek a dologokkal.
Tudom hülye kérdésnek tűnik egy több mint 25-éves motor esetében, de az én 74-es évjáratú Hondám is nagy meglepetést okozott. Ette az olajat és üzemmelegen olyan kéken füstölt mint a fene
Szétszedve hordós hengerkopásra és beragadt elkopott gyűrűkre számítottam, aztán csak lestem amikor a henger közepében a dugattyú szoknyája alig mozdult néhány tizedet oldalirányban de a gyűrűk se voltak elkopva és a hajtókarok sem lógtak egy kicsit sem
Viszont a szelepszár szimeringek olyan szinten voltak ridegek, hogy roppantak széjjel mint a bakelit és az ajkak már nem is látszottak. Persze nem találtam már hozzá egy boltban sem szimeringet pedig a hengerenként két szelep miatt nem lett volna nagy kiadás akár 4db gyárit sem rendelni, csak hát már túl régi volt ahhoz. Megmértem egy szelepszárat és a kiszedett szimeringek közül vittem magammal egy kevésbé töredezettet, aztán az autósboltban az összes fellelhető szimeringet átnézegettem és méregettem, így találtam rá a Maruti 800 szimeringjeire amik egy az egyben ugyanazon méretűek voltak
Összerakás után olyan szépen és füstmentesen járt a motor, hogy az valami hihetetlen és mivel az olaj nem jutott be az egéstérbe a szelepszárak mellett még a gázreakciója is jobb lett. Akkor egyszer mentem vele 135-öt (az órája szerint) csak próbaképpen. Szóval egy a lényeg, ezek az öreg szekerek még nagyon jól vannak megcsinálva, viszont a műanyag és gumi alkatrészek felett 15-20év után eljár az idő, ezeket nem tétel pótolni még ezzel a megoldással sem ahogy nekem sikerült. A tied is megérdemel egy kis foglalkozást mivel nagyon szép külsőleg és egész más feeling van a nyergükben mint egy mostani "műanyag" motornak. Sosem felejtem a dupla kipufogó hangját ahogy gurgulázott egy egy naposabb hétvégén amikor is nem féltettem elővenni egy kis nosztalgiázásra
Sosem bocsájtom meg magamnak amiért eladtam. Viszont ha ráakadok egy felújítandó darabra jó pénzért, nem fogom kihagyni az tuti
Ha körbeérek megismétlem tiszta folyadékkal a folyamatot és a lánckereket is letisztítom, képen láthattad az eredményt. A kislánckeréknél nem pancsolok, csak leveszem a kicsi deknit hogy hozzáférjek és egy vékony fadarabbal kikaparom a begyűlt dzsuvát, majd száraz ruhával kitörlöm. Az egész max. egy órás művelet