Uraim, ha végeztetek az üveggyertyával, volna egy kolléga, akinek szintén gondjai támadtak és szintén főváros környékén.
Tessenek nyugodtan rámírni ezügyben.
Köszönöm!
Fiók alján nincs és csak gyári megoldásról tudok, Magyarországon legalábbis. Sajnos OEM parts a legközelebbi forrás és nem kimondottan olcsó, majd 10 euró darabja.
A Keyster gyárt ilyet kb. féláron, N-167031a és N-167032 a cikkszámuk, de itthon senki nem forgalmazza. Mire Hollandiából vagy németektől megveszed, nem vagy beljebb. Esetleg ha van jól feszerelt autósbolt a közelben, ahol árulnak több méretben vákuumsapkákat, asszem 6mm-es a furat, amibe a gumidugók ülnek, de ezt ne vedd készpénznek, régen basztattam ilyen porlasztót.
Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok hogy a karburátoromban a képen levő “gumidugók”
elöregedtek. Esetleg valakinek nincs-e otthon a fiók alján meglapulva vagy esetleg Magyarországon honnan tudnék beszerezni ezt a gumi dugót.Válaszokat köszönöm! (XV 535)
89-es az én 3LU-m, de most néztem a fékpofát amit vettem hozzá, az 3LS, bár gondolom 125-250-ig az egyezik mindnél. Ez a 3LU annyiban különbözik a többi 250-től, hogy hosszított a pufója, meg asszem a karter van körbecsövezve a blokkon.
Az 535-öst viszont akkor lehet el kell engednem, nem hálálta meg a törődést, főleg ha így az 500-as tartalékblokkal se megyek semmire. 😪
A 3LU és a 3LS szinte ugyanaz, amiatt ne aggódj alkatrész tekintetében. 92-99 között volt 3LU, gyártottak belőle vagy 80 ezer példányt, akárcsak a 3LS-ből.
Nem, az XV500 azért 500-as csak, mert 499 köbcenti és 20kW (bocs, az előbb 25-öt mondtam, tévesen). Osztrák piacosak ezek, az ottani gépjármű kategóriának megfelelően lebutított 535-ről van szó. A német 3BR modellkódú 25kW-os vezérműtengelye van benne, csak ez 50 köbcenti mínusz és a karbi is máshogy van fúvókázva.
Azt hittem, hogy az 500-as csak karbiban/szívócsonkban van fojtva és minden más azonos, de akkor így csodás a helyzet 😐️ Ez az 535 2YL kódú, de akkor lehet egyszerűbb keresnem egy olyan számú blokkot és reménykedni hogy jó állapotú, majd azzal átpapírozni. Van egy 250-esem is, így elővettem azt járkálni, annak van olyan motorszáma (3LU) amit csak 1 boltban találtak az adatbázisban, mindenhol máshol azt mondták hogy ilyen a világon sincs, bár ahogy kutattam a neten, tényleg ritka fajta. 😃
Látatlanban nem tudom, mi a kotta, de ha a szelep el van görbülve vagy megszorult, a hengerfej menthető is lehet. De tényleg sötétben tapogatózom, vedd ezt figyelembe.
Az 500-as blokkot nem tudod lepapírozni, mert más a motorkódja (4FT asszem), a magyar hatóságok meg olyan kurva rugalmasak, hogy ha nem stimmel az első 3 karakter, nem írják át. Akkor se, ha mindkettő ugyanaz a modell, csak pl. más évben készült. 535-ösből meg 2GV, 3BT, 3BM, 4KU... meg a tök tudja, milyen motorkóddal van még. Azt már csak zárójelben teszem hozzá, hogy az 500-asok 25kW-ra fojtottak, méghozzá a vezérműtengellyel, azaz ha nem akarsz erős lóerő deficitet, a vezérműtengelyeket is át kell pakolni a beállt blokkból, ha egyáltalán túlélték.
Az 500-as hengerfeje sajnos kisebb is (kisebb furat), a sűrítési arány megváltozna, a hengerfejtömítés sem passzolna jól.
Olaj volt felhordva rendesen a szelepállítóhoz, a szelephézagok is nemrég voltak beállítva mint minden évben, pont az ilyesmit akartam megelőzni a rendszeres karbantartással. 😪 Gondolom akkor hengerfej levétel következik sajnos. Aztán ha szerencsém van, akkor nem vert nagyon bele a dugattyúba és el sem hajlott. Van egy 500-as blokkom tartalékban, esetleg az lenne a legjobb megoldás, ha kicserélném és lepapíroznám, vagy érdemes esélyt adni még ennek a blokknak is, hátha életre kelthető? Köszönöm amúgy a segítséget, már így is előrébb vagyok mint pár napja, legalább körvonalazódik a baj oka.
A dugattyú esélyesen a nyitva maradt (megszorult, elgörbült) kipufogószelepben akad el... Már ha a himba ezen a ponton mocorog, de a szelep marad alul.
Ma csak az első henger szelepállítóit volt időm megnézni, de a felső vezérmű lánckerekeket mindkettőn és úgy néz ki hogy azok nincsenek megszorulva. Az első henger szelepeknél viszont az a (szerintem) furcsaság van, hogy a dugattyú kb felső holtpontjánál a kipufogó szelep nyitva, a szívóoldali zárva, ami eddig szerintem rendben is van. Ahogy azt a fél fordulatot amit enged a főtengely, óvatosan óramutatóval ellentétesen forgattam, akkor kinyit a szívóoldali, de a kipufogóoldali nem zár, a himba ugyanúgy mozog mintha nyitva lenne, pedig elindul felfelé, csak ugye meg is akad a főtengely, aztán lehet utána zárná teljesen vagy nem tudom, de szerintem valahol ott lesz a gond.
Az a 115 nem ugyanaz a 115. A Mikuni esetében a jelzés átfolyási tényezővel korrigált, nem 1.15mm-es lyukat jelent.
A Simson a BVF porlasztóit használja, ami a Bing-től "lopott" technológiát a kommer időkben. Még a Mikuni és a Keihin sem azonos számozásúak, pedig szomszédok.
Mivel szerettem volna már használni is a gépet szerelgetés helyett, összeraktam a helyi robogó boltban kapott Simson 115-ös fúvókával. Úszó szintek még egyszer ellenőrizve, üveggyertyával keverék átnézve, szinkron nagyjából belőve a carbtune-nal.
Végre tudtam vele menni egy óvatos kört, 2500 fordulat alatt még mindig kicsit egyenetlen, és nehezen reagál gázadásra, de felette már élvezet a gurulás. 😊
Ha nem fordul át a főtengely, akkor meg kéne nézni, hogy a szelepállító ablakokon keresztül illetve a felső vezérmű lánckeréknél mit látsz. Mozognak- a szelepek, megakad-e valaki félúton, stb... Így látatlanban az eddigi listád alapján minden gyakrabban előfordulót kizártál, én ott keresgélnék.
Sziasztok! Nekem is egy XV535-tel van gondom, de már kifogytam az ötletekből. 😔 Indulás után minden előjel nélkül kb. 2 km után elkezdett olyan hangot kiadni a blokk, mint amikor a kuplunglamella tapad össze, vagy mint mikor kocsinál indítás után még tekertetik az önindítót. Nem volt semmi durrogás, rángatás, csak a hang, elkezdtem lassítani, ahogy visszaváltottam és elvettem a gázt, leállt. Gondoltam valami csoda folytán összeakadt a szabadonfutó az önindítóval menet közben, de pöccre beindult vissza. Egy pár km-ig semmi hang, majd megint és a szokásos gázelvételes leállás. Azóta nem indul, nem is fordul át a főtengely. Az olajban 1500 km sincs, minden cserénél kivettem a műanyag "szivattyút" is átnézni a finomszűrőjét, mert egyszer tépte a vezérlést annak dugulása miatt még az előző tulajnál. Amiket eddig csekkoltam és nincs semmi rendellenesség: -szabadonfutó, -önindító, -karbi hogy nem-e tolta tele a hengert benzinnel, -vezérműláncok is épek, feszesek ahogy eddig, -gyertya nélkül 5-ben átforgatni, -olaj . Egyedüli furcsaság, hogy a főtengely egy felet fordul oda-vissza, közben lehet hallani a dugattyúk "szuszogását", szóval mozognak. 3 éve van nálam, mindig bőven időben cserélve volt minden szükséges dolog, beállíttatva minden ahogy kell, szabadonfutón kívül eddig sosem volt baja. Köszi, ha valakinek van valami tippje.
Az lenne a legjobb, ha ide hozzám kerülne vissza, hacsak nem esetleg valaki leviszi Hozzád.
Tessenek nyugodtan rámírni ezügyben.
Köszönöm!
Hoppácska... A kínai csinál a hosszabikból. Lehet, hogy vágható is.
A Keyster gyárt ilyet kb. féláron, N-167031a és N-167032 a cikkszámuk, de itthon senki nem forgalmazza. Mire Hollandiából vagy németektől megveszed, nem vagy beljebb. Esetleg ha van jól feszerelt autósbolt a közelben, ahol árulnak több méretben vákuumsapkákat, asszem 6mm-es a furat, amibe a gumidugók ülnek, de ezt ne vedd készpénznek, régen basztattam ilyen porlasztót.
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok hogy a karburátoromban a képen levő “gumidugók”
elöregedtek. Esetleg valakinek nincs-e otthon a fiók alján meglapulva vagy esetleg Magyarországon honnan tudnék beszerezni ezt a gumi dugót.Válaszokat köszönöm! (XV 535)
Érdekes, hogy az alkatrészesben meg csak 92-től látom...
Az 535-öst viszont akkor lehet el kell engednem, nem hálálta meg a törődést, főleg ha így az 500-as tartalékblokkal se megyek semmire. 😪
Nem, az XV500 azért 500-as csak, mert 499 köbcenti és 20kW (bocs, az előbb 25-öt mondtam, tévesen). Osztrák piacosak ezek, az ottani gépjármű kategóriának megfelelően lebutított 535-ről van szó. A német 3BR modellkódú 25kW-os vezérműtengelye van benne, csak ez 50 köbcenti mínusz és a karbi is máshogy van fúvókázva.
Az 500-as blokkot nem tudod lepapírozni, mert más a motorkódja (4FT asszem), a magyar hatóságok meg olyan kurva rugalmasak, hogy ha nem stimmel az első 3 karakter, nem írják át. Akkor se, ha mindkettő ugyanaz a modell, csak pl. más évben készült. 535-ösből meg 2GV, 3BT, 3BM, 4KU... meg a tök tudja, milyen motorkóddal van még. Azt már csak zárójelben teszem hozzá, hogy az 500-asok 25kW-ra fojtottak, méghozzá a vezérműtengellyel, azaz ha nem akarsz erős lóerő deficitet, a vezérműtengelyeket is át kell pakolni a beállt blokkból, ha egyáltalán túlélték.
Az 500-as hengerfeje sajnos kisebb is (kisebb furat), a sűrítési arány megváltozna, a hengerfejtömítés sem passzolna jól.
A Simson a BVF porlasztóit használja, ami a Bing-től "lopott" technológiát a kommer időkben. Még a Mikuni és a Keihin sem azonos számozásúak, pedig szomszédok.
Végre tudtam vele menni egy óvatos kört, 2500 fordulat alatt még mindig kicsit egyenetlen, és nehezen reagál gázadásra, de felette már élvezet a gurulás. 😊