Meg nekem is az a korszak volt a legszebb a Simson Starom majd CB125-om nyergeben. Olcso benzin, csak az motorozott aki tenyleg elvezte a motorozast, es nem a sok barom aki igy tud maganak csak venni valami jarmuvet amivel 300-al meghalhat, vagy egyszeruen csak mutogatni akarja magat, hogy O a Jani, meg akkor is ha a szulei Ubulnak neveztek el gyermekkoraban.
Nem gondoltam volna, hogy pont ez fogott meg a hozzászólásaim közül de ha érdekel hát legyen:
Sima kútfej volt de csak egyfajta benzint lehetett tankolni, amihez külön öntötték a kétüteműekbe az Arol 2t-t
105 Ft volt a legkisebb (5 literes) jegy ára ezért emlékszem a 21Ft/l-es benzinárra 1986-87 környékén. Mivel akkor még alig voltam 14-éves nem rendelkeztem saját fizetéssel de motorozni már akkor is imádtam
, így aztán nagy öröm volt amikor kigyűlt a 105Ft amit a 10Ft-os zsebpénzemből gazdálkodtam ki, vagy segítkeztem valahol és abból is volt benzinrevaló. Azóta természetesen van már rendes benzinkutunk és már E85-öt is tankolhatok ami régebben egy kis vitát is gerjesztett közöttünk
Erről jut eszembe, kipróbáltam (motorba soha
) az autómba, sőt nemrég vettem másikat és abba is, de nem győzött meg, simán ment mindegyik autó 50-50%-os arányban de nem volt sok a haszon a túlfogyasztás miatt és mintha még zajosabban is jártak volna így az a minimális megtakarítás nem éri meg az esetleges (igaz soha nem bizonyított) károsodást.
, már vagy 2-éve foglalkoztam a dologgal aztán annyiba is maradt, van mágnes szelepem is és a motoron is volna hely bőven. Sok fórumot elolvastam a próbálkozásokkal kapcsolatban és talán az is vette el a kedvem. Először is nem tudom milyen olajat használjak a kenéshez
, ami nem röpül szét és teszi is a dolgát, motorolajat erre a célra tuti nem használnék
még akkor sem ha van olyan gépkönyv amiben ez le van írva. Nekem és sokaknak nagyon bevált a Valvoline "fehér" láncspray, de ennek is feltétele, hogy tiszta láncra fújják, Csaszi azt írta neki nem vált be, ami szerintem annak köszönhető, hogy nem tisztította rendesen a láncot (Ö is leírta) és persze így nem tudott megtapadni a kenőanyag. A felgyült kenőanyag hátránya még az is hogy nem jut megfelelő helyekre a friss kenőanyag, láttam már olyan motort ahol a láncszemek összekapcsolódásánál megtört a vastag trutyi és ezekbe a törésekbe nem jut be a kenőanyag a víz viszont igen, így felesleges fújkálni a láncot. Na de visszatérve a láncolajzó kütyühöz jónak tartom csak a kenőanyag megválasztása okoz gondot, nekem fontos szempont a motor tisztántartása mert nem csak a felnit veri össze, hanem belül a vázat, hátsó telót ne adj isten az oldal dobozt is egy hosszabb túrán. Aztán mosáskor a tiszta samponos rongyot nem győzzük eldobálni mert mindenhonnan hoz elő olajsarat. Amit ráfújok spray formában az kellene natúr formában, viszont annak meg a folyóssága kérdéses lánckenőbe töltés esetében. Töröm a fejem, valahogy azt kellene elérni, hogy csak annyit engedjen amennyi ténylegesen szükséges, olyan anyaggal ami megmarad a láncon és ne történhessen túlfolyás. Olyan dolgon gondolkozom ami vagy filc vagy ecset, esetleg kisebb kefeszerüség ami folymatosan átitatott a kenőanyaggal így szinten tudja tartani a tökéletes állapotot viszont nem rondítja össze a motort.
4,5literes fogyasztás mellett 10ezer km-es szezon esetén. Majd ugyanezt kiszámoltam 400Ft-os benyával és 18ezer Ft-os többlet jött ki
de nem volt ám egyszerű mert előtte venni kellett jegyet a TSZ pénztárban. A legkisebb 5literes jegy volt, majd azzal kimentem a géptelepre ahol belemérték a benzint és külön egy kis fém csuporban az AROL 2T-t. Aztán olyan keverék lett amilyen sikerült és amilyen a kutas volt. Mert vagy füstölt a motor mint a ménkű vagy csörgött mint a háborodás
de a segésmotoros jogsi után még 1db 1000s-sel mentem tankolni...
A benzint (motorbenzint) én is elutasítom, a hígítókból viszont sok fajta van, egy szintetikus vagy nitro hígítóval nem is próbálkoznék mert azok sokkal intenzívebbek és zsíroldó képességük is sokkal erősebb mint a háztartási lakkbenzinnek. Azt főleg nem szeretném ha valakit is kár érne, ezért is írtam le, hogy ütközik a linkben lévő módszerrel az én "találmányom". Világos az is hogy nem írhatják azt se le a linkben, hogy nem szabad hígítózni kivéve... mert ebből csak félreértés van. Nekem marad az LB-s módszer, de másnak nem ajánlom. Amúgy az elterjedt módszereket könnyen megtalálja bárki, csak beüti a google-ba "lánctisztítás" és feljön egy csomó okosság. Az én módszeremet csak érdekességképpen írtam le és örülök, hogy Karesz rácáfolt mert így megbeszéltük a dolgot és aki netalán vakon bízna bennem az is elgondolkozott rajta.
Végre egy jó ötlet!