Amúgy én is úgy gondolom, ha most szétszedem és szépen kipucolom akkor a legközelbbi sima olajcserénél nem szedném szét. Ismerős motorszerelő barátom is ezt nyilatkozta. Szimmeringet, porlehúzót megrendeltem, a többi kiderül ha szét lesz szedve.
. Ne sajnáld a szétszedésre és a kimosására az időt, ha meg tudod oldani a teljes szétszedést.
(Elvileg ki lehet iktatni, de én nem szeretném, maradjon gyári.) "
Ez a szekunder levegő rendszer arra van, hogy hidegindításkor a dúsított keverék miatt keletkező CO-ból CO2-t csináljuk, azaz tökéletesítsük az égést. Ezáltal csökken a környezeti terhelés, mert rendesen elég az üzemanyag a hideg üzem esetén is.
Gyakorlatilag friss levegőt vezetnek a kipufogó-szelepek után a légcsatornába, ahol befejeződik az égés. Elvileg nem kerül az égéstérbe ilyen levegő, mert ez az utólagos égési folyamat a légcsatornában zajlik és a leömlő felé irányul a gázok haladása. Ezért, ha ki van szedve a szűrő, elvileg nem okozhat gondot, bár idővel a kipufogó szelep utáni légcsatorna jobban elkoszosodhat, mint kellene.
A levegő bevezetését úgy oldják meg, hogy a légszűrőből vezetnek egy csövet egy szelepbe, onnan pedig a motorba a kipufogó oldali légcsatornába. A másik megoldás, hogy van egy külön légszűrő, ami neked elöregedett, majd innen megy a levegő a szelepbe és a motorba.
A bomló szűrő több gondot okoz, mintha nem lenne, mert a műanyag darabok ráégnek a légcsatornára, ezzel később szűkületet okoznak. Ezért ezt feltétlenül cserélni kell vagy kiszedni.
Miután csak környezetvédelmi szerepe van ennek, ezért célszerű betenni egy új légszűrőt, mert ezzel semmit nem csökken a teljesítmény, viszont a motorod kevésbé lesz szennyezett. A motoros boltokban lehet kapni légszűrő szivacsot. Ezt métere vágva be kell csak tenni a régi helyére, aztán kész is. Ha van légszűrő olajod, akkor sem kell fújni vele, mert beleragad csak a por, takarítani kell majd ezt is rendszeresen, továbbá a kimagasló szűrési teljesítménynek nincsen itt jelentősége, amit az olaj adna pluszban.
Ilyen rendszer van az autókban is, ahol szintén száraz szivacs szűrőket használnak, jellemzően egy tejes-doboz méretű műanyag dobozban.