nézd itt fogsz kapni hideget meleget ! fogj egy szerelőt akiben vakon megbízol eteted itatod és reménykedj hogy jó lesz a szeme füle megérzése.
én csak az általános tapasztalatot írtam le. az ssp 600-as kategóriát 1997-től rendezik meg, de bizonyos gyártók yamaha 1999 kawasaki 2003 honda 2004 suzuki 1996/2005 tértek át a tervezésben arra hogy még jobban az ssp 600 szabályainak megfelelő motort építsenek. minél kisebb belső ellenállású blokk, könnyű váz és kezelhetőség. a blokkokban az addig 10-12 e ford.-ot 14-16 e -re kellett feltornázni hogy minden gyártó versenyképes maradjon. az élettartam itt másodlagos volt, így pl a yamaha r6 első széria elérte hogy elkopott /megöregedett benne a nikasol réteg a hengerek falán és kezdenek elhullani, a kawasaki a 14-16 e fordulatot úgy érte el hogy csökkentek a főtengely csapok vastagsága, a 2002-ig gyártott modellek vastag főtengely csapjai a múlté lettek, + a régi 109 le 125 lett + az injektorok által megspékelt felpörgési hajlam következtében a blokk erősebb kopásoknak van kitéve.
elszeretném osztani azt a tévhitet hogy mi vagyunk a motorért, a motor van értünk, tehát ha egy sport motort tolsz ki a szalonból vagy vásárolsz akkor annak szándéka van, még pedig az hogy gyorsabban könnyebben élvezetesebben szeretnél menni mint pl egy ntv 650 ! tehát csak olyan 600-as sport motort végy meg aminek lekövethető az előélete, vagy nagyon profi embert viszel a vásárláskor aki a próba kör előtt megmondja hogy érdemes e elfordítani a gyújtáskulcsot.
a sport motorokat azért találták ki hogy a verseny és a gyorsaság szellemét hozza a közutakra, tehát ha neked épp úgy adja akkor az utolsó 200m-en fogod kipörgetni úgy hogy azt hiszed szét szakad a blokk vagy a dob. ez a 600-as motorok élvezete, ne hasonlítsuk össze az elektro motor által képviselt mérsékelt tempót egy fiatal merészségével/bátorságával. én ha a 600 -al mentem akkor nagy ritkán csavarogtam, állandóan a sebességet a kanyarokat az élvezetet hajszoltam, kb ami kifért a csövön. egy 600-as blokk vedd úgy hogy ékszer, ha kell akkor olyat forog hogy beszarsz -600-as viszonylatban- de ha kell rá költeni akkor ne fukarkodj a pénzzel, ha 12 000-en jársz vele akkor cserélj hamarabb olajat, ha valami rendelleneset hallasz akkor keresd a hibát -az alap zajokat leszámítva- ha cserélsz olajat 6000-ként - 3,5l . akkor ellenőrizz szelepet is nézz rá a vezérműre és a kuplungra is, lehet egy kezdődő hibát fogsz meg vele. ha nem hanyagolod el akkor sok ezer km letekerhetsz vele hiba nélkül.
ha fiatal vagy ne hallgass azokra akik nem akartak soha versenyző lenni, addig húzd a gázt amíg élvezed, ami megfontolandó hogy ha alkoholmámoros állapotba kerülsz akkor ne a motorodon éld ki a jó kedved, felesleges koncertezni felizzítani a kipufogót égetni a gumit - vagy mint a cimbora a h-d bulin mindkettőt- utána pedig cserélte a kuplung gumi kombinációt. ne pörgesd szét alapjáraton terhelés nélkül a blokkot, terhelve küldheted neki ! a zx6r en drasztikusan csökkentették a főtengely csapok méretét, ami egy 2003 as tehát 16 éves motor esetében 50-80 e km futásnak felel meg a valóságban, ha azt üldözve és nem gondozva tette meg akkor lehet hajtókar szakadás szelep szakadás és mivel bírta a kerót is no meg mint a járvány úgy terjedt el hogy minden váltót lehet kuplung nélkül is pöckölni felfelé így nagyon sok szenved még váltó hibában is. csak olvasd sürjebben a hirdetéseket, soxor szinte el bagatelizálják hogy épp nincs 3-4 vagy 2 , de simán meg lehet szokni és nem is foglalkoztam vele és hasonló lemondó szövegekkel próbálják elkenni azt hogy bizony a gond nem kicsi. azokat a hibákat pedig nem is lehet említeni ami egy elcsúszás vagy baleset esetén keletkeznek és hogy miként lettek javítva. pont a 2003 as vázát láttam amint egy baleset után a repedéseket meg hegesztették majd lemunkálták, és minő hiba újra szétrepedt a váz. már a G-J modellek váza is gyenge volt de a 2003 as igazán vékony és könnyű amit nem balesetek kibírására terveztek.
ajánlom -e a zx6r vételt, igen , ha találsz egy megőrzött megbecsült darabot a munkába járós példányok közül, vagy aki beválalja hogy igen hajtotta - no, melyiket nem - de gondozta ápolta. ha a szerelőd szeme jó akkor megválasztja a megkímélt példányokat a csapatott verzióktól. de ne élj burokban ! a nagy többség csapatni vette, te is azt szeretnéd, itt a ráfordítandó pénz és idő fogja megadni hogy milyen állapotot fogsz találni/ vásárolni.