Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Sziasztok !
Én is töltés javításba jutottam , de nem a GSR , hanem VFR 800 H0NDA a Feri motoros társamé.Előzmény nála az hogy spanyolban volt a déli részen ismerősénék, ott letette a motort majd gyalog folytatta ElCaminoval majd hazajött utána Portugália szintén zarándok út délről északra , majd haza .Borzasztó meleg körülmények majd itthon már jelentkezett a probléma.Állórész megsült...Új rendelve , Mecseki szabályzó már meg van...tekercs 2 hét majdnem .
Így van, pontosan ahogy írtad. Most ez azért furcsa nekem, mert akármit fogyasztót rákapcsolok, azt a 13,6-ot megtartja. PL lehúzom a tompítottat, rákapcsolok távolságit, nyomom a féklámpát mindegy neki. És fordulatszám sem számít
Oke, akkor kicsit beljebb vagyok.
Magyaran ha az akksi kint van, barmelyik is legyen az, ha nincs bekotve a motor aramkorebe, akkor a fesszabalyzora huzalozva normalisan tolt.
De amint az akksisarun keresztul csatlakozik az akku es a toltes + fogyasztok egyszerre lognak rajta, 13.6V lesz a 14.3-bol.

Hmm. Hat, lehet meg egy plusz testet is megneznek a vicc kedveert. (Ugyanugy, ahogy a fobiztositot kikerulo vezeteket gondoltam akku + es fesszab + koze, csak nyilvan jelen esetben akku minuszrol a blokkra.)
Igen, már kicsit sok és össze vissza az info.

Na szóval volt 2 akksi, egy ami padlón volt, és vettem egy újat, lassan 2-3 hete.
Bekerült az új akksi, ekkor volt egy mérés a motor kábelezésen keresztül, és volt egy közvetlen az akku saruhoz kötve a szabályzó kivezetése. Mindkét eset ~13,6-ot mutatott. Ekkor már a régi akku nagyjából feléledt, arra csak a szabályzó+/- szálait kikötve jött a 14,3.
Ezután itt valamelyik hsz. alapján kicseréltem a 2 akksit (régi a motorba, új kintre) és ugyanezen méréseket elvégezve ugyanezek lettek az eredmények
Akkor tisztázzuk kicsit. A 13.6V-ot azzal az akksival méred, ami egyszer már töltés nelkül padlót fogott?
Egy másik akksival, de ugyanúgy a rendszerbe kötve megvolt a 14.3V?

Már annyi minden elhangzott, hogy cseppet bonyolult a helyzet külső szemlélőnek.
Hát ja, nem könnyű, pláne ha az ember gyereke nem tudja mit keressen. Amit elsőre javasolsz az megtörtént, ezt próbáltam a 3. pontomban leírni csak már félálomban voltam. Annyi, hogy a kábel csak 2,5 vagy 4 volt, majd megnézem, de semmiképp sem vékony 1,5-es. A többihez még ötletelek..
Látatlanban nehéz, csak ezt tudom mondani:

4. ponthoz: A veszteséget mindig az áram hozza létre. Mondjuk, hogy van egy vezetékes csatlakozásod az áramkör két pontja közt és legyen ennek a szakasznak az ellenállása 0.5 ohm. Mondjuk azt, hogy azon a vezetéken 4 amper folyik. Ohm törvénye szerint ha 4A átfolyik egy 0.5 ohmos ellenálláson, az (U = R x I) -> 2V feszültségesés keletkezik. Tehát ha a betáp oldalon 14V van, a fél ohmos vezetékszakasz másik végén már csak 12V-ot kellene tudnod mérni.
Ha nem jár a motor vagy nincs fogyasztó = nem folyik áram. A voltmérő elméletileg végtelen ellenállású, nem vesz fel áramot, így nincs feszültségesés és egy csökkent vezetőképességű áramkör végpontja is jónak tűnik.

Ami a külső akksit meg a kívülről rácsatlakoztatott egyéb akkumulátorokat illeti, nehezen mondok rá bármit, mert nem tudom, hogy milyen akksik voltak, terhelővillával nem ellenőrizted, hogy van-e valamelyiknek nyűgje, nem tudom, mennyit járt a motor és folyamatosan figyelted-e a feszültséget, vagy csak pár másodpercet volt rajta a voltmérő.

Két dolgot tennék próbaképpen.
- Az egyik az, hogy ideiglenesen egy külön másfél mm2-es vezetéket húznék a fesszabályzó+ és az akksi+ közé egy extra útvonalat adva a töltőáramnak, kikerülve a 30A-es főbiztosítót. Így kikerülöd a kábelkorbácsot úgy, hogy az akksi egyébként marad a helyén.

- A másik dolog meg a generátor terhelés alatti mérése, elvégre meghalt egy Solvart szabályozód is, pedig azok elég robosztusak.
Ebben a fenti állapotban (tehát a plusz + huzallal) megnézném úgy, hogy a rendszerre van csatlakoztatva, terheli a fesszabályozó és a fogyasztók és mérnék egy AC feszültséget minden egyes fázison, hogy kizárjam azt, hogy valamely tekercs meg van nyúlva (magasabb az ellenállása a kelleténél). Egyforma feszültséget kellene látnod mindhármon és minimum 15V-16V-ot alapjáraton is. Bevallom, nem így szoktam mérni, de jelen esetben nincs más kéznél. Erre van egy saját késztésű "műszerem", de 3 db 120V-os izzó kell hozzá csillagba kötve, az meg nincs minden bokorban Magyarországon.

Naranncsal jelöltem az extra huzalt. A piros nyilván a 12V+, ami ahogy a rajz is mutatja, ott elágazik. Nyilván egy része az akksira megy, egy része a fogyasztókhoz - ha vékony pirossal jelölt vezetékszakasszal van a gond, a narancs huzallal (és normális, nem fenékzárlatos akkuval) kéne legyen töltésed.
Hülye kérdésem lehet? Most akkor mi és hogyan szopkodhatja el azt a nyomorult töltőfeszt?
Meg is indokolom a kérdést több ponton:
1. Most már akkor maradjunk ennél a 13,6V-nál, ez volt több mérés is. Ezt tartja az a szerencsétlen szabályzó fordulatszám és fogyasztó függetlenül.
2. Ugyan a külső akksi terheletlen volt, de gyanús, hogy ott is tartaná a 14,3-at, ez lesz a következő próba csak jussak el odáig.
3. A szabályzó közvetlenül az akksira is volt kötve egy böszme kábellel (asszem 6-ost vagy 4-est találtam) ugyanúgy megáll 13.6-on mint az 1. pontban. Ha jól gondolom, ez kilövi a keresztmetszet/csatlakozó problémát?
4. Ez most jutott eszembe: álló motorral mértem alul a szabályzó csatlakozásnál, csontra megvolt az akkufesz. Legközelebb megnézem járó motorral, hátha lesz különbség. Mert ez nekem arra utalna, hogy a lenti csatlakozás, és a fenti csatlakozó kóceráj között (legalábbis álló motorral) nincs feszültség veszteség.
Ezek után másra nem tudok gondolni, minthogy valahol a kábelezésben van valami amitől eltűnik a maradék feszültség. Vagy még mindig szóba jöhet a generátor
Sorry amúgy ha hülyeséget beszélek, annyira azért nem értek hozzá, csak próbálok logikát találni a dologban
Azert kerdeztem, mert tobb Suzukin okozott ez mar gondot, kulonoskepp azokon, ahol csak egy piros vezetek van. Ugye ez az a pont, ahol az akku pozitiv talalkozik a kabelkorbaccsal.

Azokon a motorokon (Suzuki VL/VS/M/C) ahol csak egy vezetek van, minden aram azon a relative szuk keresztmetszeten folyik at es ezeknel gyakori, hogy alapjarat kornyeken 12.6V-12.8V kornyeket lehet csak merni az akksin, annyira veszteseges a buli. Volt olyan, amin csatit csereltem es behuztam egy plusz pozitiv huzalt, megkettozendo a keresztmetszetet, ez speciel segitett annyit, hogy 13.7-13.8V lett az alapjaraton mert toltofeszultsegem tehat nyertem egy Voltot.

Ugye a rele maga se siet a segitsegedre a 4 tus Furukawa csatijaval, amiben 2.3mm szeles erintkezok vannak.

Ha nem adtam volna el, a kov. lepesem az lett volna, hogy kidobom a relet es Kawasakiet teszek bele 6.3-as sarukkal es rendes ATC biztositekkal.
Nos, a helyzet változatlan, próbaképpen megcseréltem a két akksit, bent levő 13,6V, kinti 14,3V. Innentől kezdve szerintem a kábelezésen kívül nem marad más, mert minden is jónak tűnik. Azt viszont, hogy hol a hiba, vagy hogy' a bánatos ló****ba tudnám megtalálni, halvány fogalmam sincs. Bármi ötletet szívesen fogadok...
Ez jó ötlet, erre nem is gondoltam. Ha lesz rá 10 percem megcserélem hátha kibírja. Most új akksi van benne, csak a tesztekhez volt indítva róla. A külső meg a régi volt, amit kukára merülve szedtem ki, valamennyire sikerült feléleszteni
Ilyesmi csak 1 biztivel
Ha külső akksin jó volt a bent lévőn meg kevés akkor az akksin is elagyalnék, az is tud furát produkálni.
Csak egy kérdés...
Ebben is ilyen önindító relé / főbiztosító van? És itt is csak egy piros vezeték jön le az akksiról a főbiztosítón keresztül?
Most mondanám, hogy lusta vagyok, de igazából nincs időm szerelgetni, ezért keresem az egyszerűbb megoldást. Az a helyzet, hogy itt vagyok 3 ördögi kölyökkel, aztán akkor érek rá foglalkozni vele, ha elmennek az anyjukhoz, ahelyett, hogy motorozhatnék.

Namost az van, hogy elvileg minden fasza, csak valahol szopik a töltésem. Már minden végig lett tesztelve, megjött az új szabályzó, 13,6V jött ki belőle a 14+ helyett. Közvetlen az akksira kötve is. Ezután futottam még 1-2 kört, az maradt, hogy szerezzek másik akksit, nézzem meg azzal motortól függetlenül. Tegnap sikerült rá 10 percet szakítanom, akksi is lett, így külön akksira kikötve a fesszabályzót, gyönyörű 14,3V-ot mértem. Habár kicsit vakarom a fejem, mert az ugye teljesen terheletlen volt, nem tudom így mennyire oké a mérés.
A motorban levőre visszakötve már csak olyan 13,2-13,3-at mértem, valószínűleg függ az akksi töltöttségétől, de még nem lett visszatöltve rendesen itt a tesztelések után.

Szóval azon gondolkodtam, hogy egyszerűbb lehetne-e kicserélni az egész kócerájt, vagy valahogy vadászgassam ki, hol tűnik el bő 1V a töltésből. Amire egyelőre nem sok ötletem van, mert valamennyire mindenhez is értek egy kicsit, de nem véletlenül kérdezgetek itt is, lehet ez már meghaladja a képességeimet.

Nagyjából itt tart most a sztori, ilyen kevés töltéssel nem indulnék el még ha jutna is rá egy hétvége.
Szia!
Van. K7-es, ABS nélkül.
Annyira nagy a probléma, hogy nem lehet kimérni/kivizsgálni?
Ez egy motor, néhány vezetékkel... 😉
Nekem autóknál azért macerásabb.
Ha van lehetőséged, próbaképpen egy eredeti feszültségszabályzót rádugni, az sokmindent kiderítene. Nincs GSR a közelben?
Szia Gino,

Egyszer mintha említetted volna, hogy van fullos kábel korbácsod. Ha még megvan, megválnál tőle?
No problem, kérdezz bármit, bárhogy... valahogy mindenre keresünk megoldást! 😀
Igen, most már több helyről is meg lettem erősítve. Kb minden is jó volt. Safety check-nek azért visszadobtam a szabályzót, hát mindösszesen 4V jött ki belőle. Amúgy annak mindegy melyik fázis melyik kanócára van kötve? Megjelöltem azért hogy volt, ugyanúgy ment vissza próbára

Amúgy bocsi ha néha nem vagyok teljesen érthető, én sem mindig tudom mit/hogy akarok kérdezni
Vezeték, csatlakozó mindig módosíthat, ha hibás. Viszont csak csökkent, nem növel.
A 85V több, mint az elvárt minimum érték. Tehát jónak mondható.
Én biztos nem tennék fel nem a motorra való (ki tudja milyen minőségű) feszültségszabályozót. Elég fontos alkatrész, hogy megbízhatóan és megfelelően kell, hogy működjön.
Update: Hazajöttem, megmértem, most passzolok mi van. Szervízkönyv szerint 65V-vagy attól többet kell mérni, nahát ahogy sikerült a fordulatot eltalálni, 80-95V közötti az érték. Akkor ez most jó is lehet? Fizum lenne 30-al több annak örülnék, így viszont bizonytalan vagyok.
A másik, a könyv alapján egy tank alatti generátorcsatlakozón kellett volna mérnem. Ugyanaz-e a mérés, ha a szabályzó csatlakozójánál mértem? Esetleg a 2 között van ami módosíthatja a mérést?
A pirosra gondolok elsősorban. Egy fekete pedig a test, másik 3 fekete a 3 fázis. Vagyis a 3 fázis jön a generátortól, a két másik kábel a fesszabályzóból egyenirányított delejt vinné az akksihoz ugye? Arra a piros fekete párosra irányult a kérdés.
A mérés annyiban okoz gondot, hogy a kábelben az istenért nem marad meg a tüske, csipeszesem meg nincs, ugyanis forrasztva lett felszerelve utoljára a szabályzó (most le lett csippantva a méréshez) Holnap lesz arra is megoldás
Hogy érted, hogy a "kábelkötegen lejön az akksifesz"? Honnan, hova?
Ha a rajz szerinti végpontok között terhelhetően (H7) jó a kábel/érintkezés és sem test, sem pozitív irányba nem zárlatos, akkor tekinthető jónak egy vezeték.
Mérőtüske a mérőkábelre és be lehet dugni az érintkező mellé. Nem kell fogni....
Huh, ez gyors volt. Hülye kérdés jutott közben eszembe, még így bontás előtt. Ha a kábelkötegen lejön az akksifesz, feltételezhető, hogy a kábelezéssel nem lesz gond? Valahogy megoldom azt a generátor mérést, aztán kiderül hogy tényleg a fesszabályzó-e a ludas