Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Na igen,ha szeleprugót kell szerezni az kb karácsony.A lapkákból is csak 3 méretet kaptam,3-at csiszoltam századokra,kézzel,kettőhöz meg nem kelett nyulni méretközépen volt.Nem gondoltam hogy 2-3 századot ilyen nehéz lecsiszolni,sikköszörű meg nincs minden műhelyben.
Kéne nyitni a neten egy motorzaj hibamegállapitó oldalt,ilyen még nincs.Mindenből feltenni öt darab mintát meg a megfejtést,,mondjuk 3 forintért,,és két év mulva kb meglenne egy használt harley...
Akkor nincs mit tenni, ha más nem, magad megnyugtatására tank le, szelepfedél le, vezérmű összejelöl, feszítő ki, egyszerre egy tengelyt arrébb teszel, mágnessel kihalászod a kupakot és a lapkát, aztán belenézel. 2 óra alatt megvan. Ha a fedél tömítése újszerű, egy kis tömítőpaszta a vonalba fúrást takaró félkör dugókhoz és kész.
Pl. GSX-R-eken előfordul, hogy a rugó elgyengül. Kapható is külön. Ehhez sajnos nem.

Ha a feszítő kupakját leveszed, egy kicsi szivárgás előfordulhat, de nagyon fröcskölni talán nem fog, max a kartergáz fúj ki egy kis olajpermetet. Szökőkutat csak azok a feszítők csinálnak, amikhez vezet olajjárat, mert pl. hidraulikus rásegítésűek.
Egy próbát megérhet, persze. Kézi állítású feszítőt sajnos csak a briteknél láttam Divihez. De csapágygolyóval előfeszített rugó - ha nem is pont ennél a modellnél - nem példa nélküli.
a rugótörést a manuál is emliti a motorzaj hibáknál,,,ugyhogy valakinek már lehetett,én meg vagyok a második a világon(végre valamiben)
Akkor működhet az is hogy simán a rugó mögé teszek még két kicsi anyát,és a kupakkal megfeszitem mint a manuális állitót,és alapjáraton kipróbálom némi kis olajköddel,,,,vegy ott azért fröcskölni fog?,és ha igy elmulik,gondolom akkor a láncot kell mégis cserélni,mert ekkora feszitőerővel meg nem lehet müködtetni a gépet?
Hát, azt meg lehet nézni, hogy a rugó mennyire feszes láncot eredményez, de ahhoz le kell kapni a fedelet és megnyomkodni.
Van egy elég barbár feszítős trükk, a feszítő tartócsavarjait kell kicsit kilazítani és fülelni, amikor kattan egyet a köv. racsnira, akkor meghúzni - de ez ilyenkor picit túl is feszítheti a láncot, aminek a vezetőív láthatja kárát, mert fokozottan dörzsölődik, amíg be nem kopik. Szóval ezt annyira nem erőltetném.
A szeleprugótörés nem elképzelhetetlen, de ezeken a kétszelepes kupakos-lapkás blokkokon ilyenről még nem hallottam.
62000 van benne,én egy tizest raktam bele.
...egy idény alatt,,és tényleg hibátlanul vettem mult januárban.
Igen persze,meg ahogy látható még az elejénél volt,ott fényesebb,,én szinte érzem hogy szeleprugótörés,talán csak az nem szól bele a teljesítménybe ami igy tud ketyegni..Csapágyaknak meg más a hangja,meg annyira csak nem hajtottam szét vénségemre..
Megvolt benne mindkét rugó?
Sikerült a láncfeszitő kivétele,nem ugrott át,ugyhogy az utánam érkezőknek üzenem,csak bátran,bár valóban érdemes T re rakni,mert pl 180 fokkal szembe igencsak továbbforog a veztengely,,,mire modjuk visszamész a garázsba..
Hibát nem találtam,a rugó mögé csak tettem egy hármas anyát,viszont sajnos a ketyegés megmaradt,talán valamivel mélyebb a hang tónusa.
Mostmár csak az maradt hogy a "kartergáz belever az indexbúrába"
...pedig kurvára nincs kedvem ujra szétszedni a fél motort.,vagy csak csőgázon járok mert menni megy mint a barom.
Azért köszönöm a segitséget.Ha ráveszem magam és meggyógyitom,majd megirom mi a tanulság(persze azon kivül hogy csak nagyköbcentis motort szabad venni,amivel viszont drága dolog a gurulgatás)
Ha T-n van és nem tekergeted a főtengelyt, amíg nem teszed vissza a feszítőt, nem fog.
Értem Köszönöm
Találtam videót is erről,csak ott is irták kommentek hogy átugorhat,ezért vártam eddig,,,gondoltam csak begyógyul.
Majd megírom mi lett az eredmény.
Köszönöm a segitséget.
Ha aggódsz, előtte vedd le a gyújtásjeladó fedelét, állítsd 'T'-re a főtengelyt és utána vedd ki.
Ha odaférsz valami kis csavarhúzóval, a rugó kivétele után benyúlhatsz valamivel és megpróbálhatod megtolni a dugattyút kézzel. Ha elmozdul és kattan a ricni, akkor lehet a rugó van csak kilágyulva. Illetve hát rugók, mert ahogy látom, elvileg kettő van, egy kicsi belül meg egy nagyobb kívül.
Megnéztem a láncot télen,meg a vezetőket,áttekertem a láncot ,hogy nem-e törött valamelyik szem,nem találtam hibát,ezért nem cseréltem,.
Mondjuk itt a videó előtt ma megküldtem rendesen az A2 en,,,egy trafit be is szoptam kb,mert a fordszámmérőt figyeltem,mindegy.Teszteltem,négyesbe 160-nál van 9000,170-felett bőven piros,ott már fel kell rakni.(hátul kisebb lánckerék van,,mielőtt irná valaki hogy lehetetlen) Ugyhogy itt már forró volt eléggé,már mindennek volt hangja.De átlagos motorozáskor van az a ketyegés
Szóval akkor bátran szedjem ki a láncfeszitőt,talán nem ugrik át,,,oldaltámaszon egyesbe rakva?
Ja, ez nekem a videós hang alapján vezérműláncnak hallatszik.
Ha a futott kilométer indokolja, lehet a lánc is ludas. Ha nem, akkor nem kizárt, hogy a feszítő meg van szorulva. De az is lehet, hogy a műanyag láncvezető ívek közül törött valamelyik.
Első körben kivenném a feszítőt és megnézném, most hol áll, az a lánc nyúlásáról ad egy információt. A feszítő lyukán keresztül megtapogatható a hátsó láncvezető ív is. Persze nyilván nem olyan, mint belenézni de első lépésnek nem hülyeség.

A közepén a nagy csavart kiveszed, kihúzod a rugót belőle. Így megszűnik a nyomás a dugattyúján, ki lehet venni a két tartócsavarját. Ha kijön, meg lehet nézni, hány fogat tudna még nyújtani - ha koppig kint van vagy csak 1-2 fognyit mozdulna, akkor lánc és vezetőív.

Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a racsnija kopott meg kissé vagy a rugója gyengült ki.
Mindjart nezem
Két videót felraktam a csörgés ketyegés hangról,ami az emelt fordulat visszaeséskor előjön,az a kérdéses. xj600 csörgés a cim.
Szegenyebb lenne a vilag. A vezermulanczaj se Yamaha-specifikus jelenseg, sok Hondan vagy Suzukin pl. gyenge a gyari feszito es cserelgetni kell oket.
Sebessegtol, fordulatszamtol egyarant fuggetlen? Ha kuplungolasra elmulik, akkor a hajtaslancban lesz valami, es akkor azert pl. a sebesseggel valtoznia illene.
...ez még jobb kérdés mint az enyém,,,,maradt volna a yamaha a zongorák gyártásánál.... 😃
Sziasztok!
Olyan jelenségre lettem figyelmes, hogy menet közben egy allig érezhető ismátlődő finom kopogást érzek a kormányon, de nem tudom honnan jön. Egyenletes, kb másodpercenként jelenzkezik, ha behúzom a kuplungot, abba marad, gázadásra a gyakoriság nem változik. Van valakinek ötlete?
köszi:Gábor
Nem tekergetos, mert a tied racsnis. Egy rugo tol kifele a feszito testebol egy dugattyut, aminek az oldala fogazott. A fogakba egy racsni akad be, hogy ne tudjon visszalazulni a feszito.
Sejtettem hogy ez igy hülye kérdés előre,video nélkül,Megpróbálok csinálni egy videot hátha fel tudom ide tenni.
Én ezt találtam most amihez hasonló,de az enyémen hangosabb,,,, 2,50 nél van az a "csettegő" hang.
http://youtu.be/F5LQBttgyZ8
De én ilyen faszán nem tudok az XJ-n tekergetni..
http://youtu.be/pbDerExwync

Kb. ilyen hangja van, amikor egy picit laza a lanc benne.