Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Janonak es ininek is egyarant igaza van. Jano elhiszem hogy gatyara vagjak az erdoket. Nem tudom hol.... Itt azert tervszeruen vagjak nem barbar modon mint pl Romaniaban.... Az is kurvara igaz rengeteg osztrak tulajdonu ceggarazdalkodik Magyarorszagon. En ugy gondolom egy fejlettebb orszag nem." Csak azert fejlettebb mert okosabbak a polgarai.akkor norvegiaban meg okosabbak??? Mert meg fejleztebb??? Nem. Vagy bulgariaban seg hulye mindenki? A lehetosegek.masok vagy masok voltak korabban. Erdekes amugy hogy Romania keptelen a turizmust fejleszteni pedig majdnem jobb adottsagaik vannak mint az osztraknak. Valamiert megis inkabb a gyors kicsi penzt veszik el amit a kiirtott erdok utan zsebel.be par kapzsi nemtorodom faszfej.
Gonzó! Holnap ha süt a nap...mennék...1 körül....
én azért nem sztárolnám a "nyugatot" nekik csak azért jó mert mi(és a többi "elmaradott") szopik
de ez ugyanúgy igaz mindenre, aki gazdag csak azért gazdag mert mástól elveszi vagy nem adja oda
persze lehet jó ötlettel meg satöbbivel magyarázni a dolgot de akkor is ez a tömör igazság
Ez nem csodálat hanem tisztelet, én nem szeretnék oda költözni pont az általad leírt tiltások miatt sem meg én teljesen meg vagyok elégedve az itthoni viszonyaimmal is. Azért ha valamikor lenne rá időd szívesen meghívlak motorozni, hogy lásd felénk milyen az erdő.
Akkor en itt kiszallok. En csak azt tudom elmondani amit itt latok a sajt szememmel. A fa sokfele celra megy. Ertelem szeruen. Osztalyozvava. Epitoipar. Egyeb. Tuzelesre. Van nalunk egy technikus
Idevalosi. O is megmondta hogy nem erti a tulaj miert erolteti a futoolajat. Talan mert kenyelmesebb.mindegy leszarom hogy elnek. Otthon sokkal jobb a "szegenyseg " ellenere is. Elne a faszom ennxi tiltasban ami itt van. Ha ennyire csodalod oket koltozz ide. :) Mi is elhetnenk jobb korulmenyek.kozott ha oda mernenk.baszni mikor par ember szetlopja az orszagot. Szerelhetnenk napenergiat a hazaink tetejere ha volna mibol.
Pár üzenetváltás után a tüzeléstől eljutottunk a migrációig, " A maguk eszebol nem igy elnenek." Szerintem meg pont a maguk eszéből és a szorgalmukból élnek így, és erre a bizonyíték az általad is említett történelem. Azt se felejtsük el amit a történelem során nem értek el háborúval azt mára elérték ésszel, de térjünk vissza az eredeti témánkhoz bár én úgy gondolom ebben mindketten nagyon laikusok vagyunk. Azért a neten kutakodva sok adatot megtalálunk melyik ország milyen százalékban használ és nem használ megújuló energiaforrásokat hát mi ebben eléggé le vagyunk maradva. De beszéljünk csak az erdőről és a fafelhasználásról, azt mondod:" erdot vagjak a fa megy eladasra" ez a területeikhez képest mennyi%-ot tesz ki, na és milyen felhasználásra megy a kitermelt fa ez nagyon nem mindegy. Felhozok itt 1 konkrét példát mi hol tartunk kb. 25éve (de ez nem pontos) Pécsen az erőmű a széntüzelésről áttért az erdészeti hulladék tüzelésére legalább is akkoriban ez jelent meg az újságokban. Sokan örültek így most nem kell eltüzelni az ágakat majd eladható lesz, hát ebből a hulladékból az lett, hogy sokszor méter vastagságú rönkök és lényegében minden fa ment az erőműbe és mára szinte felemésztette Baranya, Somogy, Tolna, Zala megye erdeinek nagy részét. Amikortól az erőmű áttért a fatüzelésre a kis embert nem nagyon engedték be az erdőbe fáért és a fa ára is jócskán felment. Na most mikor eltűnőben vannak az erdők és látják, hogy ez sokáig már így nem működik most áttértek a mezőgazdasági hulladékra(szalma, kukoricaszár, energianád) de persze mellette még megy a fa is. Tették ezt mind úgy, hogy a Mecsekben még több millió tonna szén van, mert mi okos Magyarok betartjuk a környezetvédelmi szabályokat. Na de valójában miért is: van 1 szabályozás ami szerint az erőművek működnek és meg van határozva mennyi káros anyagot bocsájthatnak ki, ez 1 kvóta rendszer tehát amelyik kevés káros anyagot bocsájt ki az értékesítheti a kvótáit azoknak amelyik többet. Na ezt teszi a Magyar, hogy elfogy az erdő hát az nem lényeg! Akkor még a Németbe, Olaszba, Osztrákba exportált úgynevezett kandallófáról ne is beszéljünk.
Ebben teljesen.igazad vam! De ez sok minden.masnak.is koszonheto a tortenelem.soran. viszont most bajba lesznek. A migracios problema a kivetkezo 5-10-15 evben.felzabalja oket. Mondjuk abba mindenki belefejel.
Ha a fák wifit termelnének mindenki azt ültetné! De csak oxigént termel......
pár éve volt nálunk egy osztrák emberke, nézegettem a melóját, semmivel sem voltszebb-jobb mint az enyém, pár dologban még szarabb is volt, pl nem győzem a bilincseket megfordigatni hogy ne akadjon bele későbbiekben a ruhánk
csak a technikai feltételek voltak jobbak pl csilli-villi fullra felszerelt beta szervíz kocsi 3-4 milláért a magyar billegős összeheftelt kocsi helyett amiben kb minden készlet 20%-a hiányzik vagy sérült
Az lehet, hogy én hülyeséget beszélek de azért valamiért ők elértek oda ahová mi sosem fogunk!
Hulyeseget beszelsz. Az erdot vagjak a fa megy eladasra. A hulladek fat itt tarolgatjuk tonnaszam. Inen oda onnan ide pakolasszuk. Ahanyszor ujrapakoljuk dragul. Efy csomo szemet fahulladekra meg idonkent jon egy orias daralo es bezuzta tirmelwknek. A faval olxsobb tuzelni! Plane hogy jobb a hatasfoka is. Amit ok rosszul gondolnak hogy sok vele a munka. Ez reszben igaz is.csakhog ezen lehetne valltoztatni tervszeru kezelessel. Na de ez nem.az en feladatom megoldani. Hozzateszem.ez az ostoba szemlelet csak.nalunk van igy. A kornyeken mukidik a fatuzeles komoly kazanokkal. Olyan is van hogy 20-80 hazbol allo kis telepulesen van egy kozos ultramodern futokozpont. Oda mindenki beadja a fajat illetve vasarolnak hozza ilyen fadaralmanyt... Es ez jol.mukodik. kozos a hokozpont es igen gazdasagos! Egyszoval ugyesek de van hozza allami segitseg. Is. Plusz rengeteg hazon komoly napenergias cucc van! Illetve rengeteg kicsi magan vizeromu van. Az igy termelt energiakat beadjak a halozatba majd visszaszamlazzak a fogyasztast . A mi cegunknel mindent forditba csinalunk mint regen a szocializmusban. Erthetetlen logika szerint. Egyebkent nekem.nagy csalodas ez az orszag sok.szempontbol. ma pl 200 km t kocsikaztunk egy vendeglot keresni. Valentin nap mibden zarva volt. Vegul egy gusztustalan hamburgeresnel kotottunk.ki. vagy pl itt egy kozonseges reisercsavarert el kell kocsikazz akar 50 - 100 km t is. Vagy egy darab droter. Ha epitkezel jol bele kell nyulni a zsebbe. Sok helyen sporolnak sok helyen omlik a penz kifele. Azt gondolom szerencsesek hogy igy elhetnek. A maguk eszebol nem igy elnenek. A javitas fogalma ismeretlen. Csak a csere a csere a csere.
az a baj hogy már kellene annyi eszünknek lenni hogy már nem az olcsóságnak kellene lennie a fő szempontnak (főleg ott ahol pénz is van)
elégeti a nép lassan a saját szarát is és utána a megspórolt pénzén meg megy ájfónt és hasonló értelmetlenül túldrágított dolgokat venni
közben meg megfullad a szar levegőtől.......
Nem annyira buták azok hidd el, pl. így megmaradnak náluk az erdők. Mint endurosok járjátok az erdőt a szerencsésebbek külföldön is és ha nyitott szemmel jártok látjátok a Magyar embernél hülyébb nincs talán Európában senki!
Igen van elgazosito jo szaraz faval . Amit mibden evben ide oda pakolaszunk. Korlatlanul jon a fa a dajat erdejukbol. Ehelyett futoolajjal futenek a barmok mert kitalaltak hogy olcsobb . Meg azitteni gepesz is kirohogte okethogy lehetnek ekkora sugerek. Mindegy.megerdemlik.
Tényleg, a legfontosabb változó kimaradt

http://www.ksh.hu/nepszamlalas...

http://www.statistik.at/web_en...

Gőzöm sincs, honnan szedik a fűtési adatokat ilyen tömegével
de elsősorban attól függ, hogy kint milyen hideg van... :)

tudom elemző úr, hogy sok a változó. azért írtam, hogy átlagos télen átlagos háztartás...

arra is kiváncsi lennék, hogy hogy tüzel az osztrák és hogyan az erdélyi... szali jaxy nyíljatok meg:)

osztráknál gondolom több a faelgázosító kazán több éve száradó fával
hasonlóan gondolom, helyette megcsinálni nem ok, megtanítani megcsinálni már jobb út, igaz nehezebb is...
Az majdnem olyan, mintha te mentél volna

Majd legközelebb
Lassan elérkezik oda is, kitartást, erre felénk már kopogtat.
ez marha sok dologtól függ, mennyire száraz a fa, milyen a kazán hatásfoka, milyen a szigetelés, stb...
igazából állambácsinak kéne itthon is beszabályozni pár dolgot és támogatást adni hozzá, mert ha így megy tovább az emberek el fogják fűteni az összes erdőt,
nem feltételen azért mert hülyék, hanem egyszerűen nincs pénzük hosszútávra befektetni...
télen veszik vizes, azzal nem lehet fűteni, rosszabb, mint a gáz, legalább 3 évet kéne szárítani, kazán hatásfokok, meg hőszigetelésekről ne is beszéljünk.
Szóval el lehet lenni akár 2m3 ből is egy télen, meg lehet a 20 se elég ugyan akkora házban...

Nagyon más világ lehetne, ha a befolyó pénzeket/jogszabályokat értelmes dolgokra fordítanák, kurva stadionok, meg egyéb faszságok helyett.
fasza... én meg szidom az itteni -1°C fokot...

ott egy átlagos télen egy átlagos háztartás (kispolgári) mennyi fát tüzel el? 10m3 simán elmegy mi?
Hehe...se legy se sonka :))
akkor nem köpi be a légy a sonkát a padláson.......
Basszam szajba ezt a telet mar...a reggel is -23 volt..egesz nap nem emelkedett -12 fole es most is -16 van...mikor akar mar alabb hagyni?Kezdem unni a sok fagyizast.Akarok motorozni naaaa