Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

A cellákat nem venném kínából.Csak a camper controllert.Ekkora méret messziről csak törve jönne meg.
Ja 10Amper elég.
Feszültség minimum 12,6V. Mivel nem írtak maximális feszültséget, szerintem 15V-ig egészen biztosan lehet küldeni.
Mondjuk lehet még olyan probléma, ha az akku többet kíván mint 10Amper akkor a tápegység lekorlátoz.
Ez a lekorlátozás nem mindegy hogy csinálja, mert van olyan ami túláram esetén simán letilt. Kb. mint a villanyórán a kismegszakító.
De a legtöbb ilyen tápegység csak a feszültséget csökkenti, ami ide kívánatos.
Tedd rá aztán meglátod. Végül is mi baj történhetne? A BMS megoldja az akku felé, a tápegység meg legfeljebb elromlik.
Ha van elég időd akkor egy kisebb fali dugasztápról is fel tudod tölteni.
Akkor elég a 10A-es egyenáramú kimenettel 12,6-os táp is hálózatról?KB
Napelemnél meg amit beraktam,de 3-4 napelemtáblával azért kéne számolnom?

Egyenlőre cellamennyiségem KB két 22 Ah-s pakkra elég.
De a digó már tolong hogy eladjon még 100db hulla akkut.
Csak a posta kap frászt tőle.
Esetleg ezeken elgondolkodnék. Nem olyan csicsás, többe kerül, de ezek jók, és dupla teljesítmény.
http://irsasolar.addel.hu/-napelemek
https://panelectron-shop.hu/sp...
"A pénz nem boldogít viszont lehet rajta motort és sört venni, ami meg már majdnem ugyanaz..."
A BMS 25Ampernál korlátozza a töltő, illetve kisütő teljesítményt. Ez mondjuk sok is. kb. 1-1.5óra a töltési idő. Ilyen alkalmazásban inkább 4-5 óra töltési idő az optimális, mert a napelem ennyi ideig biztos termel (átlag 6órával szoktak számolni), és az akkut is kíméli. Persze ha nem 25amperes tápot teszel rá akkor ez meg is oldódik.
Pl. Én most 275W/tábla teljesítményű napelemet vettem. Ez a töltésvezérlő után kb. 20Ampert fog leadni. A 90Ah-s akkuhoz ez kb. jó is.
Viszont ha ráteszel egy erős tápot, amit a BMS korlátoz, akkor ez így cellánként 1.6Amperre jön ki. Ez 1C. Elvben ezzel még nincs gond.
0.3-0.5C az optimális töltési áram, 2-3C a gyorstöltés, de egy ismeretlen gagyi cellánál azért számíts rá hogy ki tud gyulladni, tehát ne a kartondoboz raktárban játsz vele
Ja és az egyes cellák töltés közben ne menjenek 30-40fok fölé. kb. 60fokot elérve indul be a hőmegfutás, de a belseje melegebb mint a külseje.
Zoli egyszerűen kőgazdag szeretne lenni.
Szóval a Zoli is erre a pályára vágyik, ha bedől a bútorbiznyic?
A mexikoiak veszelyesek.
Nem vészes. Hagyományos ólom akkus, napelemes rendszerhez képest csak annyival komplikáltabb, hogy kell rá a lítium akku vezérlő, meg Zoli maga akarja összerakni cellákból az egész akkut.
Ezzel a dilijével nincs egyedül.
Youtube-on követek egy mexikói fazon aki a régi VW kisbuszát ilyen cellákból összerakott akkuval elektromosra alakított.
Most abból él, hogy házakhoz telepít saját maga által összerakott akkucsomagokat szigetüzemre.
Kiahalált erdekek az ökolábnyom,dizelpower hajrá .
A kenyelem fontosabb,ha lehet 3.0 kene,de duzzogva beerem a 2,3 assal is.
Gépesített turista! Az ökológiai lábnyomodra nem is gondolsz?
Amúgy amennyi campert láttam legutóbbi túrán egyre jobban vonz ez motorral kombinálva.
Kibaszott jó élmény mondjuk Lerakni a kocsit a Pordoi parkolóban egésznap szaladgálni motorral felőrültként,majd este alvás,kaja,és továbbálni reggel.
készülnék a zombiapokalipszis 3.0-ra.
Ugyis mondják hogy 2020 tól zéro eu támogatás és itten zord állapotok lesznek.
Vagy otthon maradsz a 3,14-ába és otthon meg úgyis van villany
És nyersen eszem a lóhúst.Nyereg alatt puhítva.
öööö…. ….tulajdonképpen igen.
Legegyszerűbb ha fáklyával világítok.
Legegyszerűbb, ha egy 12V-os autóakksiról töltöd (az 12,6V)....
Ja a lényeg hogy akkor 230v-os bemenetű max 12,6v kimenetű egyenáramú töltő kellene a BMS-re csapni mondjuk max 10A-el?
Vagy kisebb is elég?
Már az amper?
Igen valami PC tápot vagy szerszámgép töltőt gondoltam ilyen fali töltőket.De gondolom azok kisebbek és lassabban töltenek fel egy 22,5 Ah-s csomagot.Bár ezt csak gondolom nem tudom.
Egyenlőre ez kísérlet hogy hogy is néz ki a dolog gyakorlatban.
Vettem 100db használt tesztelt cellát,ami több mint 100 db volt.
Használható méretű csomagot a 15x3-asat képzeltem el.A legtöbb cellára 1400-1600 mAh van ráírva,megpróbálok a lehető legkisebb különbséggel összeválogani.De hát a kis pénz kis pénz.
Úgy számoltam hogy 4 db ilyen 15x3-as csomag ki tudna váltani egy 90-100 Ah-s olom -savas munkakkut kapacitásan.
Ha nem használt hanem jó minőségű nagyobb kapacitású cellát raknék össze kevesebb pakk kellene.
De akkor hol a buli.
Ez a cucc két pakkra elég,ami anyagköltségben a 35e-ret nem éri el.
KB ilyesmi szetteket nézek ha kocsira akarom majdan felrakni.Bár halvány fogalmam sincs hogy mennyi idő alatt és fel e töltené a 4 pakkot.
A legjobb a csillogó szemű amatőrök bakugrásai.
Nem mondom hogy Leaf cella. Én igazából tisztelem azokat akik józan ész ellenére maguk akarnak alkotni
Teljesen jó szaknyelven fogalmaztad meg, és működőképes is. Teslában is így van kötve, csak nem 15 cellát kötnek párhuzamosan, és nem 3-at sorba.

Szóval igen, lehet párhuzamosan kötni több cellát, amiből aztán 3 csomagot sorba kötsz.
A BMS elvileg lekezeli azt is ha jelentősen eltér a sorba kapcsolt csomagok kapacitása, de természetesen érdemes minél egyformábbra építeni őket, mert a legkisebb kapacitású csomag határozza meg a többiből kivehető kapacitást is, meg borítja az akku egyensúlyt ha nincs ideje rendesen kibalanszolni a túlzottan eltérő kapacitású csomagok miatt.

A BMS-re elvileg rá lehet tenni...azért elvileg mert nincs sok infó a leírásban pontosan hogy szabályoz, de elvileg....hát nem trafót, mert az önmagában váltakozó áramot ad, de egyenáramot rá lehet tenni. Sajnos ez sincs ráírva, hogy mekkora a maximális feszültség amit kezel, szóval sokkal nagyobbat a szükségesnél, ne adjál neki.

Ha tényleg trafót használsz, akkor kell egy egyenirányító híd, meg egy puffer kondi, és az már mehet rá a BMS-re, csak ne feledd, hogy egyenirányítás után gyök(2) vel nagyobb lesz a kimeneti feszültség mint a trafó névéleges feszültsége.
De az is lehet hogy te valami kapcsolóüzemű laptop tápegység, vagy PC tápot nevezel trafónak, esetleg kínai ipari tápot, azok meg elég jó 12V-ot szoktak leadni erre a célra. A kínai tápok meg még be is állíthatóak egész pontosan a névleges feszültség környékén.
12.6V a max. ami lehet a sorba kötött akkudon, cellánként 4.2V de ha 4.1V-on használod az megnöveli az élettartamát.
Engem sem a tömeg zavart, hanem elég visszhangos az a csarnok ahol a medencék vannak, és nekiállt 4 kisgyerek visítozni magas fejhangon, hogy a visszhangot hallja! De nem egy kétszer hanem már vagy másfél órája. Szóltam az apjának, hogy szóljon nekik fejezzék be, de bszott rá egy nagyot. Füldugó pedig nem volt nálam! Azóta csak hétközben megyek!
Én is csak álló, vagy annak tűnő akadályokat szoktam kerülni. Előzni soha
Amúgy rengeteg helyen van feleslegesen a záró. Teljesen jól belátható, előzhető szakasz még kocsival is, csak mitudom én, 1978-ban a Trabanttal ott nem volt elég hely az előzéshez, ezért kint hagyták.
Ugyan akkor meg olyan helyeken van szaggatott vonal, ahol még motorral sem állok neki előzni, mert oké hogy kanyar után belátható egy szakaszon, de hogy a következő kanyarból mikor fordul ki valami, az már nem fér bele. Szóval teljesen következetlen, néhány helyen.
De ha következetes is, akkor is az F-Astrák 16másodperc 0-100-as gyorsulására vannak szabva, nem a 3-4másodperces motoros gyorsulásra.
Tipikus helyzet, amikor kereszteződés miatt van záró. A záró vonal kezdetétől megelőzöm az autót, és a kereszteződésik még kényelmesen vissza is lassulok a megengedett sebesség alá, mert ugye kereszteződésnél nem egészséges száguldozni, hiszen a kikanyarodó autó nem feltétlenül számít jelentős sebességtöbbletre, amikor kifordul elém.